Monday, 4 May 2015

Izin suami masih relevan

MASA kelihatan berbeza. Dahulu, saya pernah kehairanan apabila mendengar seorang teman berkata:

“Puan, saya tidak boleh membuat kata putus sekarang. Jika suami mengizinkan, insya-Allah saya hadir ceramah itu. Suami saya bekerja sendiri, Jumaat biasanya beliau pulang ke rumah untuk makan tengah hari.”

Hati saya terus mengata, “Alahai...masih ada lagi wanita bersifat begini. Wanita ketinggalan zaman. Kenapa tidak disediakan sahaja keperluan lebih awal? Tidak bolehkah meminta suami supaya berdikari?”

Nun jauh di hati, saya fikir wanita bekerjaya boleh membuat keputusan tanpa perlu mendapat persetujuan suami terutamanya membabitkan urusan organisasi, ceramah agama dan apa sahaja kegiatan dilakukan pada waktu rehat pejabat atau hujung minggu.

luangkan masa khusus untuk suami dan anak-anak terutama ketika cuti hujung minggu. – Gambar hiasan
Namun, wanita itu berhujah dengan hemah, “Maaf puan, hujung minggu waktu rehat saya untuk Allah secara khusus. Ia juga untuk suami dan anak-anak.”

Beliau tersenyum melihat saya kebingungan. Usia muda saya tidak membantu. Ia disokong pula dengan pengetahuan dan amalan agama yang cetek. Saya melihat kehidupan dunia dengan pandangan sehala.

Wanita separuh usia itu terus berbisik mahu mengajar sesuatu, “Saya harus menjemput anak-anak dari sekolah dan menyediakan makanan untuk mereka serta suami ketika waktu rehat. Pada ketika inilah saya menunaikan solat. Kemudian saya harus berkejar pula ke pejabat. Benar, suami mengizinkan saya bekerja. Namun, ia bukan alasan untuk mengabaikan suami dan rumah tangga. Ia pilihan saya. Pilihan sendiri.”

Allah...ya Allah. Saya tersentak! Sungguh, pipi bagaikan ditampar. Tidak tahu bagaimana mahu melahirkan perasaan apabila menyedari masih wujud wanita seumpama itu. Terasa sukarnya kewajipan seorang wanita bekerja dalam masa yang sama harus memikul tugas sebagai ibu dan isteri.

Saya merenung diri sambil melihat bagaimana pengurusan keluarga diuruskan. Ketika waktu bekerja, anak-anak kecil dibiarkan dalam penjagaan nurseri. Anak remaja pula harus berdikari ketika pulang dari sekolah waktu tengah hari. Waktu rehat di pejabat adalah masa untuk diri sendiri. Solat zohor dilakukan kerana ia satu kewajipan. Di mana suami menyuapkan hidangan tengah hari? Entah, ia langsung tidak termasuk dalam fikiran.

Ketika waktu bekerja saya fikir isteri milik majikan. Jadi, masing-masing boleh membuat keputusan tanpa perlu berbincang bersama pasangan. Apa yang disampaikan kepada suami adalah makluman bukan permohonan untuk mendapatkan keizinan.

Kecewa

Seketika saya berfikir. Sukarnya perasaan apabila suami isteri sibuk menghadiri aktiviti pada hujung minggu sedangkan anak-anak terbiar tidak terurus di rumah. Sebagai isteri dan ibu saya mula berasa kecewa melihat keadaan rumah tangga. Namun, barangkali Allah SWT lebih murka dan kecewa melihat tindakan saya kerana mengetepikan tanggungjawab terhadap anak-anak serta suami. Dia nyatakan melalui ayat 34 surah an-Nisa yang bermaksud,

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian daripada harta mereka.

Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan Allah dan pertolongan-Nya dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka dan (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur dan (kalau juga mereka masih degil) pukullah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya).

Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Besar.”

“Taat suami? Masih relevankah untuk taat kepada suami pada zaman moden ini?” sekadar bertanya rakan-rakan seusia yang bertindak berhenti kerja kerana mahu menumpukan perhatian kepada rumah tangga. Salah seorang menyatakan,

“Subhanallah! Setelah menjadi isteri dan ibu sepenuh masa, rumah tangga lebih terurus dan kebajikan anak-anak terjaga. Suami semakin bertambah prihatin terhadap saya.”

Namun, ada yang cuak dengan ungkapan itu dengan berkata,

“Alahai...gaji suami saya sebesar siput. Pertengahan bulan terasa nafas semakin semput. Kalau saya berhenti kerja, siapa mahu membayar bil bulanan dan hutang-piutang yang menimbun? Bercakap memang senang...izin atau tidak, saya tetap mahu bekerja.”

Akhirnya...saya mula mengerti kesukaran dan kehebatan manusia bernama isteri. Suami zaman kini nyata sukar atau gagal menjadi pelindung dan pengawal sepenuhnya kepada kaum wanita dan keluarga. Namun biarlah kita berhati-hati di dalam soal ini.

Diam-diam saya merenung diri, memikirkan reja kehidupan berbaki. Barangkali fasa kehidupan saya sudah di hujung perjalanan. Usia menghampiri sempadan kematian. Menoleh ke belakang dengan apa yang dilalui, hati terasa kecut. Diam-diam hati berkata, “Ya Allah, apakah daku termasuk dalam golongan wanita soleh yang taat perintah-Mu dan taat suamiku?”

Ya Allah, kami memohon keampunan-Mu.

Kosmo

Baca lagi >>

Larangan penjualan arak di Indonesia

INDONESIA tetap menguatkuasakan larangan penjualan minuman beralkohol oleh peruncit-peruncit kecil, walaupun menerima bantahan daripada industri minuman keras terutamanya di kawasan-kawasan tumpuan pelancong.

Larangan ke atas jualan bir dan minuman campuran seperti wain dan minuman ringan hanya berkuat kuasa di 16,000 kedai mini dan 55,000 kedai kecil namun, hotel, restoran dan bar tidak terjejas.

Walaupun ia masih baru dilaksanakan tetapi sudah ada kebimbangan mengenai pengharaman tersebut terhadap industri pelancongan terutamanya di Bali.

PENGUATKUASAAN larangan penjualan minuman beralkohol didakwa menjejaskan pasaran arak Indonesia.
Sewaktu mesyuarat bersama pemimpin-pemimpin masyarakat, Menteri Perdagangan, Rachmat Gobel berjanji akan melonggarkan larangan di pulau peranginan itu bagi membolehkan bir dijual di tepi-tepi pantai.

Kedai-kedai serbaneka di Jakarta mula mengosongkan minuman keras di rak peti sejuk dan menggantikannya dengan minuman bergas sambil menampal papan tanda memohon maaf kepada pelanggan atas kesulitan yang berlaku.

Hanya sebilangan kecil peruncit dibenarkan untuk menyimpan minuman beralkohol. Peraturan tersebut dilihat sebagai satu usaha untuk mengharamkan minuman keras di negara yang mempunyai penganut Islam terbesar dunia itu.

Seorang pelancong dari Jerman, Daniel Kowalski berkata, dia cuba membeli sebotol bir dari sebuah kedai di Jakarta, namun ia tidak dijual.

“Saya fikir para pelancong tidak menggemari peraturan ini. Semua orang suka minum bir.

“Sesetengah orang mengatakan jika tidak dapat membeli bir di sini lebih baik melancong di Thailand,” katanya.

Larangan tersebut juga menandakan bahawa golongan konservatif di negara yang mempunyai 250 juta orang penduduk itu mula menolak pengambilan alkohol.

Baru-baru ini, sebuah parti Islam di negara kepulauan itu mencadangkan agar penjualan minuman alkohol dilarang sama sekali.

Bagi Kementerian Perdagangan, larangan tersebut dilakukan atas dasar kesihatan dan keruntuhan moral dalam kalangan masyarakat tempatan. Gejala meminum minuman alkohol dalam kalangan remaja bawah umur juga semakin membimbangkan.

“Kami mahu melindungi generasi belia,” ujar Gobel.

Sementara itu, Pengasas Pergerakan Antialkohol Kebangsaan, Fahira Idris menyamakan alkohol sebagai sebuah mesin pembunuh kepada remaja di negara tersebut.

ANGGOTA penguat kuasa tempatan ini melakukan pemeriksaan di sebuah kedai mini
di Surabaya, Indonesia baru-baru ini.
“Para sukarelawan kami selalu terserempak dengan remaja yang membeli minuman alkohol dengan mudah di kedai-kedai mini,” katanya kepada AFP.

Gergas Multinational Diage yang bertanggungjawab mengedar minuman berjenama terkenal seperti Guinness di Indonesia memaklumkan, larangan tersebut menyebabkan prestasi syarikat tersebut merosot pada suku pertama tahun ini.

Selain itu, seorang jurucakap kepada syarikat arak paling popular di Indonesia, Heineken, Bintang berkata, larangan tersebut akan menjejaskan pasaran arak tempatan sambil Persatuan Brewers Indonesia turut menyuarakan nada yang sama.

Dalam pada itu, Pembela Kesihatan memberi amaran bahawa larangan tersebut boleh menyebabkan peningkatan permintaan arak dalam pasaran gelap. Arak di pasaran gelap dipercayai berbahaya dan boleh membawa maut.

Mimpi ngeri

“Langkah mengehadkan penjualan arak di pasaran satu mimpi ngeri,” ujar Lhani Davies, seorang warganegara Australia yang kematian anak berusia 19 tahun selepas keracunan metanol ketika meminum bir di sebuah bar di Indonesia.

Jangkaan awal mendapati bahawa, pelaksanaan peraturan tersebut tidak memberi kesan kepada penduduk tempatan memandangkan Indonesia merupakan negara paling rendah pengguna alkohol di Asia Tenggara.

Hal ini kerana, hampir 90 peratus rakyat Indonesia merupakan penganut agama Islam yang melarang umatnya meminum alkohol.

Namun begitu, minuman alkohol boleh didapati secara meluas di bandar-bandar besar dan kawasan pelancongan manakala data menunjukkan bahawa industri penjualan bir berkembang sebanyak lima peratus setahun.

Cadangan untuk mengharamkan penjualan dan mengenakan hukuman penjara selama dua tahun kepada pesalah telah dikemukakan oleh dua parti Islam terbesar negara tersebut di Parlimen walaupun cubaan sebelum ini menemui kegagalan. – AFP

Kosmo

Baca lagi >>

60 ekor kambing mati dipercayai termakan racun tikus

BANDAR SERI JEMPOL - Sorang penternak kambing hampir tidak percaya apabila 60 ekor kambingnya mati yang mat secara berperingkat dipercayai termakan racun tikus sejak 25 April lalu.

Akibat kejadian itu, Abdul Razak Musa. 59, kerugian lebih RM24,000.

Menurutnya, pada 25 April lalu, tiga kambingnya ditemui mati dalam kandangnya dekat kawasan kebun sawit Felda Gugusan Raja Alias Satu.

“Awalnya, saya tidak memandang serius mengenai perkara ini tetapi mula bimbang apabila hampir setiap hari ada sahaja kambing yang mati.


“Saya tekad membuat laporan polis pada 29 April lalu, di Balai Polis Bandar Seri Jempol, susulan jumlah kambing yang mati telah meningkat. Dalam masa lima hari sahaja 39 kambing ditemui mati dengan keadaan mulut dan hidung berdarah,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya lagi, asalnya dia mempunyai 130 ekor kambing dan sehingga kini 60 ekor kambing mati dan beberapa ekor kambing sudah berada dalam keadaan yang membimbangkan.

Jelasnya, apabila meninjau kawasan kebunnya, didapati racun tikus bersepah dan tidak ditabur dengan baik.

“Kebun sawit milik saya ini diuruskan Felda Technoplant termasuk urusan penjagaan pokok sawit. Kebiasaannya pekerja mereka akan menabur racun tikus bagi mengatasi masalah tikus tanaman,” katanya.

Abdul Razak yang juga peneroka di kawasan tersebut berkata, tindakan menabur racun secara tidak sistematik amat bahaya dan boleh menimbulkan pelbagai masalah.

“Saya berharap pihak pengurusan berkenaan dapat memantau kerja yang dilaksanakan oleh pekerja mereka.

“Kejadian ini adalah pertama kali berlaku melibatkan  jumlah yang banyak sejak saya menjadi penternak 25 tahun lalu dan kini saya mengalami kerugian yang besar akibat kelalaian pihak lain,” katanya.

Menurutnya, dia juga telah memaklumkan perkara ini kepada Pejabat Veterinar daerah dan mereka telah mengambil sampel darah haiwan tersebut serta keputusan ujian itu hanya akan diketahui dalam jangka masa satu bulan.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Wartawan diugut di Mesir

KAHERAH - MESIR. Amnesty International mendakwa pihak berkuasa Mesir menggunakan mahkamah bagi menyekat tugas wartawan di negara itu.

Dalam laporannya, kumpulan hak asasi manusia itu berkata, terdapat kes di mana wartawan ditahan untuk tempoh yang lama tanpa sebarang dakwaan atau perbicaraan.

Ia termasuklah kes seorang jurugambar dikenali sebagai Shawkan yang telah ditahan selama lebih 600 hari.


Tambah Amnesty lagi, tindakan keras dilancarkan Presiden Abdel Fattah al-Sisi selepas menggulingkan Mohammed Mursi pada pertengahan 2013 telah menyekat kebebasan bersuara di Mesir.

"Di Mesir, orang yang mencabar kenyataan rasmi pihak berkuasa, mengkritik kerajaan atau mendedahkan sebarang bentuk pelanggaran hak asasi manusia berisiko untuk disumbat ke dalam penjara.

"Biasanya, mereka akan ditahan tanpa sebarang pendakwaan atau pertuduhan ke atas mereka sengaja direka-reka," jelas Amnesty.

Bagaimanapun, laporan Amnesty itu dinafikan Kementerian Luar Mesir sambil menjelaskan setiap penahanan ke atas wartawan dibuat selepas mendapat waran.

"Tiada dijadikan sasaran kerana menjadi wartawan. Tuduhan seperti ini adalah karut dan sengaja dipolitikkan," jurucakap kementerian, Badr Abdelatty. - Reuters

Sinar Harian

Baca lagi >>

Al-Quran Al Haramain paling banyak terjual

Al-Quran Al Haramain terbitan Karya Bestari menjadi al-Quran paling banyak terjual sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015 (PBAKL) yang berlangsung sejak 24 April lalu.

Pengurus Hal Ehwal Islam & Penerbitan al-Quran Karangkraf, Ahmad Yani Abd Manaf berkata, jualan al-Quran mendapat sambutan luar biasa daripada pembeli.


“Sejak diterbitkan, al-Quran Al Haramain dijual hampir 400,000 naskhah dan dicetak tujuh kali,” katanya.

Katanya, penerbitan al-Quran Karya Bestari telah bermula sejak dua tahun lalu dengan menghasilkan 22 al-Quran dalam pelbagai bentuk.

Katanya, sejak itu al-Quran terbitan Karya Bestari dicetak hampir satu juta naskhah.

Sementara itu, Ahmad Yani berkata, penerbitan al-Quran Karangkraf adalah berkualiti daripada segi struktur cetakan, susun atur dan kandungan.

Menurutnya, harga al-Quran Karya Bestari adalah berpatutan dan mampu milik.

Dalam pada itu, pengenalan al-Quran AR-Riyadh yang baharu diterbitkan dua minggu lalu adalah al-Quran terjemahan perkataan.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Tragedi Duke, polis siasat tanpa prejudis

Pihak polis memberi jaminan bahawa proses siasatan kemalangan yang berlaku di Lebuhraya Duke pada awal pagi Sabtu lepas akan dijalankan secara telus dan tanpa prejudis.

Ketua Trafik Pasukan (KTP) Bukit Aman, Datuk Mohd Fuad Abd Latiff memberi jaminan itu dan pihak yang didapati cuai sehingga menyebabkan kemalangan tersebut berlaku akan tetap dibawa ke mahkamah untuk pendakwaan.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Datuk Mohd Fuad Abd Latiff ketika sidang media mengenai statistik kemalangan Op Selamat 6/2015 sempena Tahun Baru Cina baru-baru ini, di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, hari ini. - Foto Bernama

"Berkaitan kes kemalangan di Lebuhraya Duke pada 2 Mei 2015 yang melibatkan tiga kematian. Cawangan Trafik Kuala Lumpur telah mulakan siasatan sebaik sahaja menerima laporan mengenai kemalangan tersebut.

"Daripada siasatan awal mendapati sebuah kenderaan jenis Mitsubishi Pajero Sports dan dua buah kenderaan jenis Perodua MyVi terlibat dalam kemalangan ini," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Terdahulu, kemalangan yang meragut nyawa sepasang suami isteri dan bayi mereka berusia enam bulan di Lebuhraya Duke  itu mendapat perhatian rakyat Malaysia.

Mereka ialah Fairuz Nizam Husain, 35, isterinya Nova Safitri Azhari, 25, dan bayi mereka Nur Firuza Annisa.

Sebelum ini, seorang lelaki berusia 31 tahun dan seorang perempuan berumur 35 tahun ditahan polis untuk membantu siasatan.

kedua-duanya kenudiannya telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Kemalangan tersebut disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Pihak polis juga merayu orang ramai yang saksikan kemalangan ini supaya tampil membantu dalam siasatan.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Manchester tewas lagi

MANCHESTER United berdepan tiga kekalahan berturut-turut dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) selepas tewas kepada West Bromwich Albion di laman sendiri, semalam.

Dalam dua aksi sebelum ini, The Red Devils, tewas kepada Chelsea (0-1) dan Everton (0-3).

Kegagalan itu menyukarkan United memberi saingan kepada dua pasukan teratas, Arsenal dan Manchester City.
Aksi Mata (kiri) ketika menentang West Brom, semalam.

Menurut perancang tengah United, Juan Mata, mereka perlu belajar daripada kesilapan andai mahu mengakhiri saingan liga di kedudukan terbaik.

“Perlawanan ini amat mengecewakan. Kami tidak mencipta gol dalam tiga perlawanan.

“Kami perlu belajar daripada kekalahan ini untuk kembali bangkit,” katanya.

Dalam aksi itu, Jonas Olsson menjadi pemusnah United selepas pemain pertahanan itu meledakkan gol kemenangan pada minit ke-63.

Sinar Harian

Baca lagi >>