Monday, 30 March 2015

4 tip penjagaan rambut bagi wanita bertudung

1. Pastikan rambut kering

Kalau yang cuci rambut sebelah pagi, sebolehnya cuci lebih awal sebelum pakai tudung, biarkan rambut betul-betul kering atau guna pengering rambut menggunakan suhu bersesuaian. Cuci rambut sebelah petang atau malam, selepas balik kerja kemudian biarkan rambut kering secara semula jadi biarkan ia lepas bebas serta elakkan daripada membungkusnya dengan tuala. Elakkan daripada mengikat rambut ketika basah.

2. Pilih fabrik tudung lembut

Pilih fabrik lembut untuk tudung. Jangan pilih fabrik kapas, kerana kain tudung yang memerangkap haba tidak sesuai kerana mudah memerangkap haba dan buatkan kulit kepala kita cepat berpeluh. Kalau selesa, elakkan pakai serkup kepala. Pastikan tudung betul-betul dipin dengan selesa supaya rambut tak terkeluar.


3. Rehat dulu

Bila sampai sahaja di rumah, terus buka tudung dan biarkan kulit kepala 'bernafas' terlebih dahulu. Rehat dalam masa 1/2 jam untuk peluh di kulit kepala kering. Sebaiknya, buka ikatan rambut dan biarkan angin meresap ke seluruh kulit kepala. Jangan biarkan rambut terus bertudung atau jangan pula terus mandi sebaik sahaja sampai di rumah.

4. Pilih syampu sesuai

Syampu memang kena cuba untuk cari yang sesuai dengan rambut dan kulit kepala. Paling penting pilih yang berasaskan herba dan semula jadi. Elakkan guna yang mengandungi banyak bahan kimia. Seeloknya gunakan syampu serta perapi berasingan kerana kesannya lebih elok menggunakan syampu dua atau tiga dalam satu.


Tip penjagaan rambut tidak bertudung

1. Rajin membuat rawatan

Sesiapa yang suka mewarnakan rambut atau mendandan rambut mengikut trend semasa perlu rajin membuat rawatan susulan kerana jika rambut tidak dirawat dengan sempurna boleh mendatangkan masalah rambut kering, rosak serta kusam.

2. Pakai serum rambut

Bagi memastikan rambut sentiasa bersinar perlu memakai serum dan vitamin.

Sinar Harian

Baca lagi >>

7 perkara penting penunggang motosikal perlu tahu

Motosikal terutamanya berusia dua tahun ke atas atau perlu menempuhi perjalanan jauh setiap hari memerlukan penjagaan terutama pada bahagian penting. la harus diambil perhatian sewajarnya demi menjamin keselamatan ketika menunggang.

Bagaimanapun ada pengguna motosikal langsung tidak ambil berat atau menjaga tempoh servis yang betul, kita hidupkan enjin dan terus menunggang.

Namun tahukah anda ada beberapa bahagian harus diperiksa tiap kali sebelum mulakan perjalanan. Ini bagi memastikan motosikal anda selamat untuk ditunggang sama ada untuk ke tempat kerja mahupun berkonvoi di hujung minggu.

Rantai diikat tidak terlalu ketat atau longgar.

Saluran getah minyak
Pastikan ia tiada kebocoran, rosak atau kembang. Sekiranya terdapat tanda-tanda kebocoran atau bau minyak, jangan tunggu lama dan terus ke bengkel berhampiran untuk menukar yang baru.

Brek
Ini antara bahagian terpenting bagi memastikan keselamatan terjamin. Periksa tekanan brek depan dan belakang, minyak brek mencukupi, lapisan brek (break pad) atau servis setiap enam bulan. Pastikan juga lampu brek menyala bila ditekan.

Tayar
Periksa tekanan angin agar mencukupi mengikut bacaan tepat pada tayar depan dan belakang. Tayar harus ditukar sekiranya terdapat rekahan terutama pada usia hampir setahun atau sering menggunakannya untuk perjalanan jauh. Gunakanlah tayar bermutu tinggi terutama bagi mereka yang kerap berkonvoi atau suka menunggang laju demi menjamin keselamatan ketika menunggang.

Minyak enjin
Paras minyak enjin harus diperiksa agar tepat dan mencukupi. Enjin tidak akan bermasalah jika penjagaan atau pertukaran minyak mengikut masa atau jarak kilometer ditetapkan. Ini penting untuk memastikan kelancaran dan ketahanan enjin. Penggunaan minyak enjin yang berjenama adalah digalakkan untuk kelancaran berpanjangan.

Rantai motor
Semburkan rantai motor anda dengan penyembur minyak rantai pada setiap 300 KM perjalanan atau dua hari sekali. Rantai kering, berkarat akan rosakkan sprocket atau boleh menyebabkannya putus. Rantai terlalu lama digunakan atau longgar, keras, berkarat dan sebagainya harus ditukar bersama sprocket depan dan belakang. Rantai harus diikat tak terlalu ketat atau longgar.

Tali kabel
Periksa kesemua tali kabel iaitu brek, klac dan minyak. Pastikan kelembutan bila ia ditarik. Ini penting kerana tali kabel yang keras dan berkarat akan menyebabkan ia putus atau keras bila ditarik dan akan mengganggu kelancaran penunggangan.

Lampu dan bateri berfungsi
Seelok-eloknya periksa lampu hadapan, belakang dan lampu membelok sebelum memulakan perjalanan. Ini amat penting terutama ketika menunggang sewaktu hujan. Jangka hayat bateri yang dijaga dengan betul ialah antara satu hingga dua tahun sahaja. Sila periksa tarikh terakhir yang anda tukar.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Berpisah dari Malaysia detik paling menyeksakan - Lee Kuan Yew

SINGAPURA - Pemisahan daripada Malaysia adalah 'detik paling menyeksakan' bagi Lee Kuan Yew, tetapi ia terbukti menjadi titik perubahan ke arah hala tuju Singapura yang membawa tuah, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Kuan Yew, Perdana Menteri pengasas Singapura yang memperjuangkan kemerdekaan bagi Singapura melalui "Penggabungan dengan Persekutuan Tanah Melayu" untuk  membentuk Persekutuan Malaysia yang baharu. 


"Beliau berusaha bertungkus lumus untuk merealisasikannya, dan berjaya.

"Malangnya tidak lama kemudian penggabungan itu gagal, dan kami dikeluarkan daripada Malaysia," kata Hsien Loong dalam kata-kata penghargaan semasa upacara pengebumian negara untuk mendiang bapanya.

Daripada abu pemisahan itu, Hsien Loong berkata, Kuan Yew telah membangunkan sebuah negara.

Beliau berkata, perkara paling mudah untuk dilakukan adalah merayu kepada pengundi kaum Cina sahaja. Sebaliknya, Kuan Yew  menaruh impian untuk mewujudkan sebuah negara yang berbilang kaum, pelbagai agama.

Singapura tidak berdasarkan pada bangsa, bahasa atau agama, tetapi berteraskan nilai-nilai asas – pelbagai kaum, kesaksamaan, meritokrasi, integriti, dan keluhuran undang-undang.

Kuan Yew mengisytiharkan: "Ini bukan sebuah negara milik mana-mana komuniti tunggal; Ia adalah milik kita semua."

Hsien Loong berkata, Kuan Yew berkeras untuk mengekalkan bahasa-bahasa ibunda walaupun bahasa Inggeris menjadi keutamaan.

Lebih-lebih lagi, katanya Kuan Yew adalah seorang pejuang.

Semasa berdepan krisis, beliau berkata, apabila semua membayangkan tiada harapan, Kuan Yew kekal bersifat enggan mengaku kalah, pintar, tegas dan berpendirian tetap dalam memperjuangkan sesuatu.

"Oleh kerana beliau tidak pernah goyah, kami tidak pernah teragak-agak. Ini kerana beliau sanggup berjuang, kami mendapat keberanian dan berjuang bersama-sama beliau dan mencapai kemenangan.

"Atas semangat juang itu, Encik Lee mengangkat Singapura daripada taraf Dunia Ketiga untuk menjadi taraf Dunia Pertama," kata Hsien Loong. 

Sinar Harian

Baca lagi >>

Lahirkan lebih ramai generasi Al-Quran

KOTA BHARU - Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf), Datuk Dr Hussamuddin Yaacub terus menanam impian yang tinggi supaya program Rumah Ngaji dijayakan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI) akan dapat melahirkan seramai mungkin generasi al-Quran.

Katanya, hasrat itu amat bersesuaian kerana Kelantan yang terkenal dengan jolokan negeri Serambi Makkah mempunyai tarikan kuat terhadap ilmu keagamaan dan mempunyai rujukan tersendiri.

“Dengan lahirnya lebih ramai individu memahami al-Quran ia secara tidak langsung akan membawa kebaikan dan mencegah kemungkaran dengan menjadi ‘pengedar’ untuk membuka laluan ke jalan benar.

Hussamuddin (empat, kiri) bersama sebahagian peserta dan kenamaan yang menghadiri program membaca al-Quran Kaedah al-Badar, semalam.

“Orang Kelantan yang berada di negeri Serambi Makkah perlu mempunyai asas yang kuat dalam hidup mereka, al-Quran bukan sahaja dibaca, sebaliknya difahami dan diamalkan,” katanya.

Terdahulu beliau menghadiri Kursus Membaca al-Quran Kaedah al-Badar di Dewan Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).

Hussamuddin juga percaya, mendalami ilmu agama menerusi pembelajaran al-Quran yang dianjurkan itu bukan sahaja memberi pengetahuan untuk celik kepada ayat-ayat suci, bahkan lebih penting melahirkan jiwa yang murni.

Menurutnya, beliau berharap dengan Kaedah al-Badar yang hanya memerlukan 20 jam bagi membolehkan seseorang itu membaca al-Quran, tidak ada alasan lagi untuk mengelak dari mempelajari ilmu al-Quran seterusnya menguasai bacaannya.

“Sekarang jika diperhatikan banyak kes jenayah yang berlaku termasuk penyalahgunaan dadah dan saya percaya ia sedikit sebanyak boleh dibendung dengan pendekatan al-Quran,” katanya.

Program jam 9 pagi hingga 5 petang itu mendapat sambutan luar biasa 400 peserta.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Pesawat Air Canada terbabas ketika mendarat

HALIFAX - KANADA . Pesawat Air Canada yang membawa 135 penumpang dan lima anak kapal dilaporkan terbabas sewaktu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Halifax Stanfield di Nova Scotia, kata jurucakap lapangan terbang, Peter Spurway.

Memetik laporan CNN, tiada kecederaan dilaporkan dalam insiden itu dan pesawat  penerbangan 624 dari Toronto itu dikatakan berada dalam keadaan yang agak teruk.Namun, menurut kenyataan Air Canada, 23 penumpang telah dibawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Salji tebal dilaporkan ketika kejadian namun Spurway berkata masih belum jelas sama ada cuaca itu menjadi punca kemalangan.


Susulan kejadian itu, lapangan terbang tersebut bergelap akibat terputus bekalan elektrik namun pihak Nova Scotia Power kemudiannya memaklumkan bahawa bekalan elektrik telah dikembalikan.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Alhamdulillah Awal dalam keadaan baik dan stabil - Scha Alyahya

Scha Alyahya, isteri pengacara Awal Ashaari berkata suaminya dalam keadaan baik di Hospital Besar Melaka.


Kira-kira jam 11.15 pagi semalam, kereta BMW 6 Series yang dipandu rakan Awal rosak teruk selepas terbabit nahas berhampiran kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Ayer Keroh ketika mereka dalam perjalanan ke Melaka.

Awal dan Izuan dalam perjalanan ke Karnival Jom Heboh, Melaka untuk mengacarakan Melodi secara langsung.


"Alhamdulillah Awal dalam keadaan baik dan stabil. Tiada kecederaan teruk. Walaupun kereta dia rosak teruk, Tuhan masih melindunginya," kata Scha yang diberi pelepasan oleh pengarah untuk melawat Awal di hospital.

Ketika ini Scha sedang menjalani penggambaran telefilem Nota Cinta terbitan Suhan Movies arahan Azma Aizal Yusof di ibu kota.


Bharian

Baca lagi >>

Alhamdulillah, bayi terselamat daripada diterbangkan angin kencang

SELINSING - Seorang bayi berusia setahun nyaris diterbangkan angin kencang selepas ribut melanda Kampung Parit Gabis, petang semalam.

Ibunya, Norasiah Sabri, 40, berkata, dalam kejadian jam 4 petang, dia dan anak-anaknya duduk di ruang tamu dan mahu menidurkan anak bongsunya, Nurul Auni Syazwani Ibrahim dalam buaian yang diikat pada alang rumah.
Norasiah (kanan) memangku Nurul Auni yang terselamat daripada diterbangkan angin kencang.
-Foto Sinar Harian oleh KHAIRIL ANWAR MOHD AMIN

Menurutnya, ketika memasukkan Nurul Auni ke dalam buaian, anak bongsunya mula meragam dan meronta-ronta minta diturunkan dari buaian, sedangkan kebiasaannya bayi itu akan tidur nyenyak.

“Hairan saya lihat kelakuan Nurul Auni dan saya suruh anak kedua turunkan dia dan letak atas katil di ruang rehat rumah kami.

“Selepas beberapa saat, tiba-tiba ribut kencang melanda rumah kami dan terbangkan seluruh bumbung dan alang rumah, termasuk kipas angin serta buaian yang diikat pada alang rumah.

“Mujur saya sempat angkat bayi saya dan suruh anak-anak lain berlindung di ruang tamu, kalau tidak, apalah nasib anak bongsu saya,” katanya kepada pemberita ketika menerima kunjungan Adun Selinsing, Husin Din di rumahnya di Kampung Parit Gabis, hari ini.

Norasiah berkata, dia bersyukur kesemua ahli keluarganya termasuk suami yang terperangkap di dapur terselamat daripada bencana itu.

Seorang lagi mangsa, Omar Amran, 48, berkata, kejadian kali kedua itu turut menjejaskan rumahnya yang rosak 80 peratus selepas bumbung dan alang rumah diterbangkan angin kencang.

Katanya, ketika kejadian, kakak bersama anak saudaranya sedang mengemas rumah sebelum dikejutkan dengan bunyi kaca lampu pecah.

Menurutnya, akibat bencana itu dia sekeluarga kerugian kira-kira RM20,000.

Sementara itu, Husin berkata, sebanyak 12 rumah penduduk dari dua kampung dikenal pasti terjejas akibat kejadian ribut petang kelmarin iaitu Kampung Parit Gabis dan Kampung Teluk Peribu.

Katanya, beliau sudah menziarahi kesemua mangsa terlibat dan meminta mereka membuat laporan polis.

Sinar Harian

Baca lagi >>