Tuesday, 27 January 2015

Penggodam laman web MAS rancang serangan baru

Kumpulan penggodam yang mengaku bertanggungjawab menggodam laman web Malaysia Airlines pada Isnin merancang untuk meneruskan serangan siber mereka.

Walaupun laman web syarikat penerbangan itu telah kembali normal, satu twit daripada The Lizard Squad menyatakan yang mereka sedang merancang untuk mendedahkan email yang berjaya digodam.

“More to come soon. Side note: We’re still organizing the @MAS email dump, stay tuned for that,” tulisnya dalam tweet tersebut.

Pada Isnin, laman web rasmi Malaysia Airline digodam pada kira-kira pukul 10 pagi diikuti serangan kedua pada 10.25 pagi.

Syarikat penerbangan itu mengesahkan kejadian tersebut dan menyatakan sistem akan kembali normal.

"Malaysia Airlines mengesahkan Sistem Nama Domain (DNS) telah diceroboh, di mana pengguna diarahkan ke laman web penggodam sewaktu URL www.malaysiaairlines.com ditaip," dalam satu kenyataan.

Astroawani

Baca lagi >>

Mejar Zaidi dakwa gaji 'ditarik balik'

Bekas juruterbang pesawat pejuang TUDM, Mejar Zaidi Ahmad mendakwa gajinya sebagai seorang tentera untuk bulan Januari 'ditarik balik' oleh pihak tentera selepas didepositkan pada hari sama pada 22 Januari 2015.

Beliau menyedari perkara itu selepas meneliti penyata akaun banknya hari ini.

"Saya sahkan hari ini yang gaji bulan Januari saya tidak dibayar kepada saya.


"Wang tersebut dimasukkan ke dalam akaun saya pada 22 Januari tetapi dikeluarkan pada hari sama," katanya dalam kenyataan yang dilampirkan dengan penyata tersebut.

Zaidi dibuang kerja oleh tentera pada 12 Januari lalu selepas diputuskan bersalah memberi kenyataan media tentang dakwat kekal tanpa izin Majlis Angkatan Tentera.

Menurut Zaidi, tindakan itu dibuat walaupun pihak TUDM masih belum mengeluarkan surat rasmi penamatan khidmatnya sebagai seorang tentera.
"Sehingga kini tiada surat rasmi dari tentera udara menyatakan hukuman mahkamah tentera sudah dimuktamadkan.

"Tiada juga sebarang surat menyatakan saya dipecat secara rasmi dari tentera udara," katanya.

Secara sinis, Zaidi berkata beliau kini perlu menoreh getah untuk menyara hidupnya - satu rujukan kepada komen Facebook yang didakwa dibuat oleh seorang ahli mahkamah yang mengadili kesnya.

"Bermula esok, saya mungkin perlu menoreh getah atau menjala ikan untuk menyara keluarga," katanya.

Malaysiakini

Baca lagi >>

18 telaga tiub dibina sekitar lokasi terjejas

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia membina sebanyak 18 telaga tiub di Kelantan dalam usaha membantu penduduk yang terjejas banjir yang melanda negeri ini, bulan lepas.
 
Ketua Pengarahnya, Datuk Yunus Abdul Razak berkata, kesemua telaga tiub itu dibina di tiga jajahan iaitu Tumpat, Pasir Mas dan Kota Bharu.
 
"Kita bina telaga (tiub) sedalam tujuh meter yang berkemampuan membekalkan 3,500 gelen air dalam tempoh satu jam, ini merupakan inisiatif pihak kami.
 
"Fasiliti seperti pam dan barangan lain pula dibekalkan oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan ini merupakan inisiatif untuk membantu meringankan beban mangsa banjir yang terputus bekalan air," katanya kepada pemberita pada majlis Penyerahan Telaga Tiub Sumber Air Tanah di Kampung Teluk Rejuna di sini, hari ini.
 

Yunus (dua, kiri) bersama Shahlan (kiri) menunjukkan telaga tiub yang siap dipasang di hadapan Masjid Pulau Teluk Rejuna.
Turut hadir Pengarah Bahagian Perancangan Strategik JPM, Datuk Shahlan Ismail dan Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Kelantan Che Abdul Rahman Jaafar.

Tanpa menyebut kos pembinaan kesemua telaga berkenaan, beliau berkata, pembinaan telaga tiub ini khusus membekalkan bekalan air untuk tujuan pembersihan di beberapa kawasan seperti di sekolah, masjid dan lain-lain.
   
"Ini memang untuk tujuan pembersihan sahaja dan kalau untuk minum, air itu perlu dimasak terlebih dahulu dan kita buat sekadar yang mampu untuk membantu orang ramai yang memerlukan (bekalan air) selepas banjir.
   
"Pembinaan telaga ini hanya mengambil masa selama paling lama dua hari untuk disiapkan, buat masa ini tiada perancangan untuk membuat (telaga tiub) tambahan kerana kita dapati bekalan air sudah mula pulih," katanya.
   
Sementara itu, Yunus berkata pembinaan telaga tiub di kawasan terputus bekalan air memang wajar dilaksanakan kerana kerja pembersihan kawasan yang terjejas banjir sukar untuk dilakukan tanpa bekalan air bersih.
   
"Ada sukarelawan yang datang untuk membuat kerja pembersihan tetapi bekalan air tidak ada, jadi kerja pembersihan tidak dapat dibuat...dengan adanya telaga tiub ini proses pembersihan kawasan yang terjejas banjir akan dapat dilakukan dengan lebih lancar," katanya. 

Sinar Harian

Baca lagi >>

Ini puncanya FB dan Instagram meragam tadi

LAMAN sosial popular Facebook dan Instagram  mengalami masalah teknikal di rantau Asia, Australia, Amerika Syarikat hari ini.

"Maaf, berlaku masalah. Kami sedang mengusahakannya dan kami akan cuba membaikinya secepat mungkin," kata Facebook di laman webnya.
Laman sosial popular Facebook mengalami masalah teknikal hari ini

Tinjauan di Twitter juga mendapati ia sudah "trending".

Pengguna di Malaysia juga terjejas dan kini ramai beralih menggunakan Twitter untuk urusan harian.


Walaubagaimanapun, sejam kemudiaan, Facebook dan Instagram kembali berfungsi seperti biasa.


Sinar Harian

Baca lagi >>

Iqbal El-Assaad doktor termuda di dunia

PADA  usia 20 tahun, Iqbal El-Assaad kini bergelar doktor termuda di dunia selepas berjaya menamatkan pengajiannya dari Kolej Perubatan Weill Cornell (WCMC-Q) di Qatar.

Ketika berusia 12 tahun, beliau lulus dengan cemerlang dari sekolah tinggi dan berada di kedudukan teratas di dalam kelas. Bukan itu sahaja, beliau juga telah menguasai subjek biokimia dan matematik yang merupakan antara pelajaran penting untuk ke sekolah perubatan.

Melangkah ke usia 13 tahun, Iqbal bukan  hanya belajar memandu, malah kebijaksanaannya telah menarik perhatian Menteri Pelajaran Lubnan yang membantu beliau mendapatkan biasiswa perubatan di Qatar.

Baginya, kekurangan penjagaan kesihatan di kalangan rakyat Palestin adalah antara faktor utama beliau ingin menjadi seorang doktor.


Kehidupan peribadi

Iqbal dibesarkan di Bar Elias, iaitu sebuah perkampungan kecil di Lembah Beeka, selepas ibu bapanya tiba di Lubnan. Di sana, beliau berpeluang melawat saudara maranya yang tinggal di kem pelarian dan kemiskinan yang membelenggu pelarian di situ benar-benar menyentuh hatinya walaupun ketika itu beliau masih seorang kanak-kanak.

“Saya adalah paling muda dalam keluarga dan bapa mula perasan minat saya untuk belajar dengan abang ketika masih berusia dua setengah tahun. Bagi bapa, pendidikan adalah paling penting terutamanya bagi anak perempuan.

“Katanya, lelaki akan keluar mencari kerja tetapi pendidikan adalah senjata bagi wanita di masa hadapan. Kami dibesarkan dengan diajar betapa pentingnya pelajaran dan ibu bapa saya sentiasa membantu anak-anak mereka belajar,” katanya.

Pendidikan awal

Iqbal bersekolah di sebuah sekolah swasta di Lubnan yang berdasarkan kurikulum di negara itu. Selepas dua tahun, pihak sekolah memberinya biasiswa penuh. Beliau juga kerap melangkau gred dan selalu menjadi pelajar paling muda dalam kelas.
Selepas habis sekolah tinggi, Menteri Pelajaran Lubnan ketika itu, Khaled Qabbani mengiktirafnya sebagai pelajar termuda yang pernah menamatkan sekolah tinggi.

Iqbal memberitahu Khaled tentang cita-citanya untuk menjadi seorang doktor. Khaled berjanji untuk mendapatkannya biasiswa dan kemudian bertemu Pengerusi Yayasan Qatar Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned.

Nyata, rezeki berpihak kepada Iqbal apabila Qatar menawarkan beliau biasiswa penuh di (WCMC-Q), sebahagian daripada kumpulan cawangan kampus elit Amerika di Bandar Pendidikan.

Iqbal memulakan pengajian dalam bidang yang diminatinya itu dikelilingi mereka yang kebanyakan berusia sekurang-kurangnya lima tahun lebih tua daripadanya.

Cabaran jadi pelajar termuda

Menjadi pelajar paling muda di sesebuah tempat pengajian bukan perkara mudah. Bagi Iqbal, waktu paling sukar dihadapi adalah ketika mula-mula tiba di Qatar.

Biasiswa penuh diterima dari Qatar Foundation dirasakan menambahkan lagi tekanan, kerana baginya dia perlu membuktikan kepada diri sendiri bahawa amanah yang diberikan kepadanya tidak akan sesekali disia-siakan.

“Saya membesar dengan pelajar lebih tua daripada saya, jadi saya sudah biasa berurusan dengan mereka yang lebih berusia dan saya juga cukup matang untuk bekerja dengan mereka. Interaksi antara dua golongan berbeza umur turut membantu meningkatkan cara saya berfikir,” katanya.

Selepas menghabiskan pengajian, Iqbal akan kembali ke Timur Tengah dan bekerja di antara Qatar dan Lubnan sebagai membalas jasa kerana telah menaja pengajiannya selama enam tahun.

Selain itu, beliau juga ingin kembali ke Lubnan untuk membantu rakyat Palestin kerana mereka sebenarnya adalah inspirasi utama beliau menjadi doktor selain mahu memenuhi impian zaman kanak-kanaknya yang ingin membawa perubahan kepada kehidupan masyarakat di wilayah bergolak itu.

Inspirasi sebagai doktor

Menurut Iqbal, beliau membuat keputusan untuk menjadi doktor ketika berusia 12 tahun. Membesar sebagai seorang Palestin yang tinggal di Lubnan, beliau melihat banyak penderitaan dalam kalangan Palestin Lubnan memandangkan mereka tidak mempunyai insurans kesihatan.

“Lawatan ke kem pelarian menyedarkan saya ramai ibu bapa di sana yang melihat anak-anak mereka menderita tetapi mereka tidak dapat membantu kerana tidak mempunyai wang untuk berbuat demikian," katanya.

Kini, Iqbal berkhidmat di bahagian pediatrik di Hospital Kanak-kanak di Cleveland,  Amerika Syarikat selama tiga tahun dan bakal menyambung pengajian dalam bidang kardiologi pediatrik selepas tamat tempoh tiga tahun tersebut.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Wabak demam campak merebak di Disneyland, pelawat diminta mendapatkan vaksin terlebih dahulu

CALIFORNIA - AMERIKA SYARIKAT. Kanak-kanak yang melawat ke Taman Hiburan, Disneyland didakwa berisiko mendapat penyakit demam campak.

Memetik laporan portal berita MSN.news, pengurusan Disneyland berkata, setakat ini pihaknya sudah mencatatkan 87 kes membabitkan wabak tersebut.


Menurut Jabatan Kesihatan Awam The California, kebanyakan jangkitan kini dilaporkan di bahagian California, manakala selebihnya dicatatkan di Arizona, Utah, Washington, Colorado, Oregon, Nebraska dan Mexico.

"Wabak demam campak ini merebak dikaitkan dengan pelawat yang melawat ke taman Disneyland pada bulan lepas.

"Kebanyakan mereka (pelawat) yang dijangkiti tidak menerima vaksin lebih awal," katanya seperti yang dipetik menerusi laporan tersebut.
Setakat ini, pihak jabatan kesihatan telah mengeluarkan amaran kepada orang ramai untuk mendapatkan vaksin terhadap penyakit tersebut.

Wabak demam campak adalah penyakit berjangkit yang merebak ke udara menerusi batuk dan bersin.

Amerika Syarikat mengalami beberapa rekod campak kes tahun lepas, dengan 644 jangkitan dilaporkan dari 27 negara.

Sinar Harian

Baca lagi >>

Video lelaki kena terkam singa betina

Saksikan video ini yang menyayat hati iniKisah di sebalik video ini...


SELEPAS tiga tahun, Sirga, seekor singa betina masih ingat kepada penyelamatnya, Valentin Gruener.

Gruener, pengasas kepada Modisa Wildlife Project mengambil Sirga di bawah jagaannya selepas menjumpai binatang tersebut terbiar dan berisiko untuk mati di Botswana.

Sebuah video yang menarik perhatian lebih 1 juta pelayar laman YouTube menunjukkan Sirga sungguh teruja apabila berpeluang bertemu dengan Gruener.

Sirga, singa betina yang beratnya 140 kilogram kini, melompat dan memeluk Gruener.

Hilang sifat buas seekor singa apabila bertemu dengan penyelamatnya.

Diterkam tuannya dengan penuh kasih sayang. 

Gambar Sirga memeluk Gruener. Sirga ketika kecil (gambar kecil).

Sinar Harian

Baca lagi >>