Wednesday, 6 May 2015

Tawaran kemasukan ke universiti awam dan politeknik 2015 boleh semak hari ini

KUALA LUMPUR - Semakan tawaran kemasukan ke universiti awam (UA) dan Politeknik Premier bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya boleh dibuat mulai tengah hari ini.

Kementerian Pendidikan dalam satu kenyataan berkata, status boleh disemak melalui:

talian 
  • Hotline 03-88706767, 
  • Helpline 03-88706777, 
  • Talian Am 03-88706755/6766, 

laman web 

SMS
  • Taip UPU RESULT (nombor kad pengenalan) dan hantar ke 15888.


“Pemohon boleh membuat semakan tawaran dan mencetak surat tawaran rasmi melalui laman web rasmi IPTA berkaitan atau Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pendidikan (JPP) mulai 6 Mei ini (Rabu),” menurut kenyataan itu.

Semua pemohon yang berjaya dikehendaki membuat pengesahan penerimaan tawaran sebelum atau pada 15 Mei ini dan ia boleh dibuat melalui laman web rasmi UA atau JPP.

Menurut kenyataan itu, bagi pemohon yang tidak berjaya ditawarkan ke UA atau Politeknik Premier tetapi ditawarkan ke institusi lain seperti Kolej Matrikulasi Kementerian Pendidikan, Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan Tingkatan Enam adalah dinasihatkan agar mendaftar ke program berkenaan kerana tawaran ke UA atau Politeknik Premier adalah terhad.

“Dasar KPM tidak membenarkan sebarang pertukaran program pengajian di dalam UA atau Politeknik Premier atau antara UA atau Politeknik Premier. Tawaran yang diberikan kepada calon adalah muktamad,” katanya.

Bagi pemohon yang gagal menerima sebarang tawaran ke UA dan Politeknik Premier, mereka boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui aplikasi e-Rayuan di laman web http://upu.moe.gov.my.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment