Wednesday, 29 April 2015

Ubat herba yang diberi oleh isteri VIP punca Chong Wei digantung

UBATAN herba yang diberikan seorang isteri 'orang berpengaruh' kepada pemain badminton negara Datuk Lee Chong Wei menjadi punca penggantungan lapan bulan atas kesalahan doping ketika beraksi pada Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark, Ogos tahun lalu.

Ubat tersebut dipercayai mempunyai bahan terlarang jenis dexamethasone yang terdapat di dalam kapsul tablet yang diambilnya dua biji setiap hari.


Menurut laporan 12 halaman Badminton World Federation (BWF), sekitar 2007, ubat herba tersebut diberikan sebagai hadiah yang dibeli di sebuah kedai di Kuala Lumpur.

Menurut laporan Reuters, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menasihatkan Chong Wei bahawa kapsul Cordyceps adalah selamat selagi produk tersebut "Cordyceps asli"

BAM memutuskan mereka tidak melakukan ujian ke atas ubatan tersebut kerana ia tidak membawa apa-apa masalah sebelum ini.

Persekutuan Badminton Dunia (BWF) mengenakan hukuman penggantungan selama lapan bulan berkuat kuasa 30 Ogos tahun lalu yang akan berakhir pada tengah malam esok atas kesalahan menggunakan bahan terlarang jenis dexamethasone.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment