Wednesday, 1 April 2015

Malaysia negara pertama teroka pasaran vaksin halal

Malaysia akan menjadi negara pertama meneroka pasaran vaksin halal dunia yang mempunyai potensi bernilai sekurang-kurangnya US$80 bilion (US$1.00=RM3.68), kata Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC).


Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Jamil Bidin berkata, ia akan direalisasikan apabila kilang vaksin halal milik syarikat pengeluar vaksin Arab Saudi, AJ Pharma Holding, mula beroperasi di Nilai, Negeri Sembilan pada 2017.

Beliau berkata, syarikat berkenaan telah memulakan pelaburan untuk membangunkan kilang berkenaan dalam tiga fasa dengan kos keseluruhan bernilai RM300 juta.

"Mereka sudah menyatakan minat yang amat tinggi untuk mencari kaedah bagi mengeluarkan produk vaksin halal," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan aluan di Persidangan Halal Dunia di sini hari ini.

Jamil berkata, produk vaksin halal merupakan produk yang amat strategik untuk memenuhi permintaan pasaran umat Islam yang berjumlah 1.8 bilion selain mengukuhkan lagi kedudukan industri halal.

Beliau berkata setakat ini, masih tiada syarikat pengeluar vaksin di dunia yang mempunyai persijilan halal dan terdapat cadangan supaya produk yang berasaskan tumbuhan diberikan sijil halal.

Persidangan bertemakan "Ekonomi Halal: Penumpuan yang Menguntungkan" selama dua hari bermula hari ini tersebut berlangsung sempena Sidang Kemuncak Halal Dunia yang bermula sejak 30 Mac lepas.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment