Auta
SATU mesej viral tersebar di media sosial, baru-baru ini mengenai seorang wanita kononnya mati secara mengejut kerana memakan mi goreng secara berlebihan yang disusuli dengan memakan coklat.
Menurut mesej itu, selepas diselidik, wanita itu didapati meninggal dunia kerana racun arsenik pentoksida, yang dikatakan terdapat dalam mi goreng.
![]() |
Mesej viral yang tersebar. |
"Jadi hati-hati, apabila memakan mi goreng, mi kering dan mi soto, jangan makan coklat pada waktu yang sama," menurut mesej itu.
Fakta
Memakan mi goreng dan coklat dalam waktu yang sama tidak akan menyebabkan kematian seperti didakwa dalam mesej berantai yang disebarkan di media sosial.
Pakar Toksikologi, Keselamatan dan Terapi Makanan di Jabatan Sains Pemakanan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Norazlanshah Hazali berkata, walaupun arsenik pentoksida disahkan sangat bahaya dan boleh menyebabkan kematian jika dimakan, bahan kimia itu tidak berada di dalam mi goreng atau mana-mana kandungan makanan lain.
Katanya, arsenik pentoksida merupakan gabungan bahan kimia yang terhasil akibat tindak balas beberapa bahan kimia lain.
Norazlanshah turut menasihati orang ramai supaya tidak mudah mempercayai mesej viral seumpama itu serta menyebarkannya tanpa sebarang pengesahan.
"Sebaliknya, orang ramai perlu mencari saluran yang betul dengan merujuk kepada Kementerian Kesihatan terlebih dahulu," katanya.
Sinar Harian
No comments:
Post a Comment