Tuesday, 7 April 2015

Kubah masjid di Gemencheh disambar petir

GEMENCHEH – Penduduk Felda Bukit Jalor, di sini gempar apabila kubah Masjid Kariah Felda Bukit Jalor disambar petir dalam kejadian hujan lebat berserta petir, petang kelmarin.


Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Felda Bukit Jalor, Rosli Baharudin berkata, kejadian berkenaan berlaku selepas solat Asar kira-kira jam 5 petang.


"Sebelum kejadian seorang siak, Roslan Deresa, berada di dalam masjid sedang melakukan kerja-kerja pembersihan dan tiba-tiba bekalan elektrik terputus.

“Sejurus selepas elektrik tiada, kubah masjid disambar petir menyebabkan serpihan kubah itu tercampak ke atas jalan," katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini.

Rosli berkata, kejadian tersebut kali pertama berlaku selepas masjid berkenaan didirikan sejak 1970-an.

"Kubah di masjid ini tidak pernah diganti baru sejak dibina dan penduduk serta jawatankuasa masjid dari masa ke masa sering membersihkan dan mengecatnya supaya kelihatan baru dan bahagian bawah kubah menempatkan suis utama bagi bekalan elektrik masjid," katanya.

Rosli berkata, berikutan itu, ahli jawatankuasa masjid diminta untuk membuat permohonan bantuan baik pulih kerosakan kubah berkenaan yang dianggarkan bernilai RM20,000.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment