Wednesday, 29 April 2015

Hasrat anak untuk menziarahi kubur arwah ibu tidak kesampaian kerana terlibat dalam kemalangan yang meragut nyawanya

KUALA TERENGGANU – Hasrat seorang wanita untuk menziarahi kubur arwah ibu di Kampung Telipot, Kota Bharu, Kelantan tidak kesampaian apabila dia maut setelah kenderaan dinaiki bersama anak bongsunya merempuh sebuah bas ekspres di Kilometer 43.5 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu di Sungai Tong, Setiu, tengah hari kelmarin.


Anak ketiga mangsa, Tengku Azrina Tengku Mazlan (Ku Na), 34, berkata, ibunya, Zakiah Ismail, 63, yang ketika itu bersama adik, Tengku Mohd Shazwan, 24, sering ke Kota Bharu sekiranya berkelapangan untuk menziarahi kubur neneknya.

Ku Na menunjukkan gambar arwah Zakiah yang dirakam dua minggu lepas.

“Kalau ma (ibu) teringat kat tok (nenek), dia akan ajak adik-adik pergi ke Kota Bharu, tetapi akan balik semula ke rumah pada hari sama. Kebetulan Shazwan balik bercuti, ma ajak adik teman dan pandu kereta, tak sangka perkara ini berlaku.

“Sehari sebelum ma kemalangan, kami ada berjumpa sebab petang itu (Ahad) ma bawa anak-anak saya mandi kolam. Tiada sebarang perubahan dilihat pada ma ketika itu, tetapi sebelum ini ma jarang bawa anak-anak akak keluar macam tu.

“Mungkin dia hendak bersama cucu-cucu sebelum ‘pergi’ sebab anak-anak memang rapat dengan ma,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Atas Tol, pagi semalam.

Katanya, mereka empat beradik reda dengan apa yang berlaku, cuma Shazwan belum tahu ibunya sudah meninggal dunia dan mereka mengambil keputusan merahsiakannya sehingga dia betul-betul sembuh.

“Pagi tadi (semalam), akak melawat Shazwan, dia asyik bertanyakan ma, tetapi akak cuba mengelak supaya dia tidak bertanya lagi. Sehingga sekarang, dia belum tahu ma sudah meninggal.

“Doktor ada beritahu supaya kami terima apa sahaja kemungkinan yang berlaku pada Shazwan kerana keadaannya agak teruk akibat cedera parah.

“Kedua-dua tangannya patah, tulang rusuk pula tertusuk paru-paru dan masih mengalami pendarahan teruk. Tetapi tadi (semalam) dia sedar dan masih boleh bercakap dengan akak,” katanya.

Sinar Harian semalam melaporkan, seorang penumpang Proton Inspira maut selepas kenderaan dinaikinya merempuh sebuah bas ekspres dalam kemalangan di Kilometer 43.5 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu di Sungai Tong, di sini.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, mangsa (Zakiah) cedera parah di bahagian kepala.

Kejadian dipercayai berlaku apabila kereta dipandu anaknya (Shazwan) dikatakan terbabas dan masuk ke laluan bertentangan.

Zakiah, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Klinik Sungai Tong dan selamat dikebumikan di Tanah Kubur Atas Tol, lebih kurang jam 10.15 malam kelmarin.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment