Tuesday, 14 April 2015

Ketahuilah bahawa gaji Ahli Dewan Negara paling rendah di dunia

Presiden Majlis Senator Malaysia, Tan Sri Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman berkata, jumlah kenaikkan gaji Ahli Dewan Negara daripada RM7,000 kepada RM11,000 sebulan yang telah diluluskan Dewan Rakyat sebelum ini adalah wajar kerana tangga gaji tersebut  disifatkan sebagai  paling rendah di dunia (bagi Ahli Dewan Negara).

Jelasnya kenaikan gaji itu sememangnya patut kerana pihaknya tidak meminta tangga gaji yang 'bukan-bukan'.

Senator Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman

"Kita tidak akan minta apa yang tidak berpatutan tetapi hanya mahu mengatakan gaji Ahli Dewan Negara adalah yang terendah di negara kalau nak dibandingkan dengan Kemboja  sebagai contoh.

"Oleh itu boleh saya saya katakan gaji yang diterima Ahli Dewan Negara adalah paling rendah di dunia," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen hari ini.

Katanya, keputusan kenaikan gaji tersebut merupakan hasil daripada persetujuan Parlimen dengan mengambil kira sumbangan yang diberikan kepada negara.

"Ini kena mengena dengan ahli-ahli dewan negara jadi saya minta maaf tidak dapat beri jawapan sebab kita di sini untuk memberi sumbangan kepada negara kalau kerajaan fikir berpatutan itu dengan persetujuan Dewan Rakyat.

Khamis lalu, Dewan Rakyat meluluskan kenaikan gaji dan elaun ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara termasuk Speaker dan Timbalan Speaker mencecah 40 peratus.

Kenaikkan itu akan memberi tambahan kepada belanjawan negara sebanyak RM17.2 juta setahun.

Rang Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2014 itu telah diluluskan di Parlimen.

Perkara itu dipersetujui oleh kesemua ahli Parlimen daripada kerajaan dan pembangkang selepas dibentangkan untuk bacaan kali kedua oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment