Wednesday, 8 April 2015

Caj perkhidmatan tidak lagi relevan - Datuk Seri Alias Ahmad

Caj perkhidmatan yang diamalkan kebanyakan restoran dan hotel di negara ini bagi menggantikan konsep memberi tip, dilihat tidak lagi relevan, kata Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Alias Ahmad.

Katanya, caj perkhidmatan bukan sesuatu yang wajib dikenakan pengusaha hotel dan restoran dengan mengambil contoh Carlton Holiday Hotel, Shah Alam yang tidak mengenakan caj berkenaan kepada pelanggan mereka.

Alias berkata, kutipan caj perkhidmatan itu juga berkemungkinan tidak disalurkan kepada pekerja.

"Tidak semua pengendali restoran dan hotel yang mengenakan caj perkhidmatan mengamalkan konsep sama seperti 'tipping' dengan memberi wang yang dikutip itu kepada pekerja mereka...ini salah," katanya dalam sidang media berkenaan isu Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Antipencatutan) di sini, hari ini.

Beliau berkata caj perkhidmatan juga tidak wajar dikenakan memandangkan dasar gaji minimum telah dilaksanakan sejak Januari tahun lepas.

Alias berkata, kerajaan dalam proses mengeluarkan polisi baharu berkaitan caj perkhidmatan berkenaan dan peniaga harus mempamerkan notis perjanjian bersama di premis mereka berkenaan caj yang dikenakan.

Katanya negara maju seperti Amerika Syarikat, Mexico dan Emiriah Arab Bersatu, tidak lagi mengamalkan konsep 'tipping'  di negara mereka.

"Banyak negara telah berubah," katanya.

Dalam pada itu, Alias berkata, tujuh kesalahan membabitkan aktiviti pencatutan, tidak meletakkan tanda harga dan tanda harga mengelirukan dikesan hasil pemeriksaan ke atas 98 restoran dan 37 hotel.

"Notis telah dikeluarkan kepada mereka dan tempoh tujuh hari diberikan untuk mereka menjawab notis tersebut sebelum siasatan dilakukan," katanya.

Alias berkata sepanjang seminggu pelaksanaan GST, sejumlah 320 notis telah dikeluarkan kepada peniaga untuk mendapatkan penjelasan dan justifikasi punca kenaikan harga atau caj perkhidmatan yang tidak munasabah di pasaran.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment