Wednesday, 22 April 2015

Bicara Minda: Hudud Dari Kaca Mata Tuan Guru Haji Abdul Hadi

SELEPAS pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) diluluskan sebulat suara pada Sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan bulan lalu, isu hudud ini terus hangat diperkatakan.

Ini merupakan kali kedua undang-undang yang lebih dikenali dengan hukum hudud itu diluluskan di dewan tersebut selepas kali pertama dibawa pada 1993.

Kesemua 44 Adun iaitu 31 daripada Pas, 12 Barisan Nasional (BN) dan seorang daripada PKR hadir ketika enakmen tersebut diluluskan.

Hukum hudud yang diperjuangkan Pas sejak sekian lama ini bagaimanapun ditentang oleh rakan komponennya, DAP dan PKR, menyebabkan hubungan di antara ketiga-tiga parti itu makin keruh.

Ikuti penjelasan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang akan berkongsi tentang hudud dari kaca mata beliau dalam program “Hudud Dari Kaca Mata Hadi” dalam program Bicara Minda anjuran Sinar Harian.

Abdul Hadi berucap pada program Bicara Minda, "Hudud Dari Kaca Mata Hadi"
di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di Shah Alam, hari ini.
- Foto Sinar Online oleh NIZAM ZAIN


Ikuti kronologi perjalanan Bicara Minda bersama Abdul Hadi di sini dan Twitter rasmi Sinar Online:

2.40 petang: Orang ramai mula memenuhi Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf) bagi mengikuti program Bicara Minda bersama DS Abdul Hadi Awang.

2:50 petang: Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baharu sahaja tiba di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf.

2.57 petang: Abdul Hadi melangkah masuk ke pentas Auditorium Karangkraf. Program akan dimulakan pada bila-bila masa sahaja.

3.00 petang: Abdul Hadi sudah berada di pentas utama. Pusingan pertama Bicara Minda akan dimulakan sebentar sahaja lagi.

3.01 petang: Bicara Minda bersama Abdul Hadi bermula. Moderator ambil tempat.

3.05 petang: Moderator memulakan program. Sifatkan Umno turut teruja dengan hudud. Mungkin tidak lama lagi akan wujud hudud Umno dan Pas, barangkali wujud hudud Tun M sahaja.

3.12 petang: Abdul Hadi mulakan dialog. Hudud merupakan hukum syariah kita (Islam). Islam adalah Ad-din. Menjelaskan makna hudud, Abdul Hadi berkata, hudud merangkumi seluruh aspek naluri atau fitrah semula jadi manusia antara ALLAH, manusia lain, alam sekeliling dan dunia akhirat.

Dalam syariah ada keluarga, ibadat, jenayah, politik, ekonomi dan sosial. Hudud adalah salah satu salah satu daripada tiga jenis undang-undang jenayah Islam.

3.17 petang: Menurut Abdul Hadi,  hudud berkait dengan hukuman ALLAH. Hukuman itu hanya dijatuhkan kepada yang melakukan zina, merompak, mencuri, meminum arak dan lain-lain kesalahan berat.

3.20 petang: Malah tegas Abdul Hadi, hudud bukan milik Pas, bukan juga milik Umno. "Siapa yang kata begitu tidak faham hudud sebenarnya," katanya.
Jelas Abdul Hadi, empat saksi yang dituntut perlulah beriman dan berakhlak. Jika tuduhan yang dibuat tidak benar, maka jatuh hukum ke atas saksi-saksi tersebut.

3.27 petang: Abdul Hadi berkata, "RUU yang dibentang adalah untuk hapus hukuman sedia ada dan digantikan dengan hukuman yang lebih sesuai. RUU tersebut hanya meliputi hukuman sebat".

3.32 petang: Pusingan kedua. Menurut Abduk Hadi lagi, Pas sudah lama bawa hudud iaitu sejak 1957.

"Pas sabar, ramai orang Islam hina hudud. Pas sabar didik masyarakat. Sebelum bawa kepada kerajaan negeri Kelantan, kami bentang dulu kepada umum, jemput semua parti politik, NGO Islam dan bukan Islam".

3.40 petang: Menurut Abdul Hadi, Pas menggunakan pendekatan yang kecil dahulu untuk menentang kemungkaran.

"Pas 21, PKR 15, Umno tambah sudah cukup majoriti untuk laksanakan hukum syariah ke peringkat yang lebih tinggi. Orang Islam akan jadi model kerana takut undang-undang dan akhirnya mereka akan ikut Islam".

3.44 petang: Kata Abdul Hadi, "Pas boleh laksana RUU hudud sebab telah memenuhi 5 syarat itu, berdasarkan konsep sebuah negara".

3.45 petang: Moderator tanya Abdul Hadi, sejauh mana hubungan diplomasi Malaysia memasarkan ideologi hudud.

3.48 petang: Menjawab mengenai persoalan moderator sejauh mana hubungan diplomasi Malaysia memasarkan hudud, Abdul Hadi berkata, "saya lihat kesilapan negara dan dunia hari ini dalam memasarkan ideologi hudud".

3.56 petang: Sesi soal jawab bermula. Peserta program Bicara Minda bertanya Abdul Hadi, "bagaimana hendak jawab bila ada pihak buat andaian maqasid dan hudud berlaku pertembungan?"

4.00 petang: Jelas Abdul Hadi, keta tahu bezakan hudud dan maqasid.

"Maqasid itu hikmat. Maqasid untuk jaga harta, keturunan, akal. Kenapa jatuhkan hukum pada yang minum arak? Akal yang mulia sepatutnya guna untuk cari ilmu bukan rosakkan dengan minum arak.

4.03: Peserta tanya Abdul Hadi, PR tak setuju hudud. Patut terangkan pada rakan dalam PR hudud itu indah.


Jawab Abdul Hadi, "mereka takut kalah PRU. Kita tak kisah kalah PRU. Janji rakyat aman. Bukan soal PRU sahaja".

4.10 petang: Peserta tanya Abdul Hadi, adakah golongan atasan seperti Raja, Perdana Menteri dan Menteri Besar akan kena hudud juga?

"Adakah yakin Umno akan sokong hudud? Sedangkan mereka terang-terangan curi duit rakyat," tanya peserta itu.

Peserta turut bertanya, PKR jelas tolak hudud, di Permatang Pauh, nak undi siapa?

4.12 petang: Menjawab soalan itu, Abdul Hadi berkata, "tak perlu sebutlah menteri, raja, kena potong (tangan). Kalau mencuri cukup nisab saja, tak kira siapa. Atasan, bawahan, lemah atau kuat. Tak perlu sebut.

"....kalau lepas di dunia, tak akan terlepas di akhirat. Kalau dihukum di dunia, akan terlepas di akhirat. Begitu juga kalau dia taubat sebelum mati. Terlepas".

4.19 petang: Seorang lagi peserta tanya Abdul Hadi, matlamat bendung zina mungkin tidak tercapai.

Jawab Abdul Hadi, "hikmat undang-undang Islam hanya akan dapat dilihat selepas dilaksanakan. Keruntuhan moral yang berlaku hari ini akan berkurangan sebanyak-banyaknya.

4.25 petang: Seorang lagi peserta bertanya kepada Abdul Hadi, kenapa tidak bawa hudud ketika PR menang nanti.

Menjawab persoalan itu, Abdul Hadi berkata, "kena sedar bahawa kena buat dulu. Ada benda yang kena buat dulu, ada yang boleh tunggu.

"Ulama kita kata tak dapat laksana semua, jangan tinggalkan semua pula. Jadi, kita buat separuh itu dulu. Rasuah tak termasuk dalam mencuri. Curi ada takrif iaitu ambil harta orang dari tempat simpanan orang itu. Rasuah lain. Hukumannya lain. Dua-dua itu salah.

4.30 petang: Seorang lagi peserta tanya Abdul Hadi, apakah hukuman kalau terbukti sertai IS.

"Nak bina negara bukan boleh pasang atap dan duduk di bawah atap itu. Kena cari tapak kukuh. Nak jihad pun ada fekah.

4.35 petang: Peserta tanya Hadi, tokoh agama tak sependapat dalam isu hudud Kelantan. RUU persendirian seolah-olah akan terus diketepikan.

Jawab Abdul Hadi, "mesti faham, jangan kata hudud tak sesuai. Ini ketentuan ALLAH. Macam buat haji. Kita tak ada duit kita kata tak sesuai. Tak ada duit itu masalah lain. Hudud itu kena usaha buat dulu".

4.40 petang: Mengenai soalan nak undi siapa di Permatang Pauh, Abdul Hadi jawab, "tunggu malam mengundilah. Tak boleh jawab lagi".

4.45 petang: Berakhir sudah Bicara Minda bersama Abdul Hadi dengan tajuk "Hudud Dari Kaca Mata Hadi".

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment