Friday, 10 April 2015

AirAsia perkenal khidmat layan diri bagasi

SYARIKAT penerbangan tambang murah, AirAsia Berhad (AirAsia) memperkenalkan pilihan ‘self bag drop' dan 'self bag tag’ bagi semua penerbangan yang berlepas dari Lapangan Terbang Senai, Johor Bahru, Johor.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Aireen Omar berkata, pengguna di hub selatan itu boleh menikmati perkhidmatan layan diri yang lengkap bermula 20 April depan.

Menurutnya, pemilihan Johor sebagai hub pertama perkhidmatan itu berdasarkan maklum balas memberangsangkan daripada pengguna AirAsia di negeri ini.

“Pihak kami merekodkan sehingga 70 peratus pengguna AirAsia di Johor Bahru menggunakan perkhidmatan daftar masuk sendiri dan ‘self bag tag’.

“Pada peringkat permulaan, dua mesin perkhidmatan itu diletak di Lapangan Terbang Senai sebelum diperkenal di Lapangan Terbang Don Meng Phuket Thailand dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi,” katanya selepas Majlis Pelancaran ‘Self Bag Drop dan Self Bag Tag’ di Johor Bahru.

Aireen berkata, ‘self bag drop’ membolehkan penumpang mendaftar masuk bagasi masing-masing tanpa perlu beratur di kaunter daftar masuk.

Menurutnya, ia lebih menjimatkan masa kerana hanya mengambil masa selama 35 saat hingga dua minit sahaja.

“Kedua-dua ciri ‘self bag drop' dan 'self bag tag’ sedia digunakan dari tiga jam bagi penerbangan antarabangsa dan dua jam bagi domestik sehingga 60 minit sebelum pelepasan penerbangan seperti yang dijadualkan,” katanya.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment