Wednesday, 25 March 2015

Nahas pesawat Germanwings; tiada mangsa yang terselamat

PARIS - PERANCIS. Tiada mangsa yang terselamat dalam nahas membabitkan pesawat Germanwings yang terhempas di selatan Perancis semalam ketika dalam perjalanan dari Barcelona ke Dusseldorf, Jerman, kata pegawai.

Menteri Dalam Negeri Perancis berkata, kotak hitam pesawat telah dijumpai namun punca nahas masih belum diketahui dan pesawat tidak menghantar sebarang isyarat kecemasan semasa kejadian tersebut.

Bruce Robin, seorang pendakwa dari Marseille, memberitahu dia telah melihat bangkai pesawat dari helikopter.

"Bangkai pesawat itu remuk teruk, tidak ada satu kepingan sayap atau fiuslaj," katanya dipetik BBC.

Menteri Luar Jerman, Frank-Walter Steinmeier yang melihat lokasi kemalangan menyifatkannya "pemandangan yang mengerikan."

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri Sepanyol berkata, 67 daripada penumpang pesawat malang tersebut adalah warga Jerman dan 45 penumpang warga Sepanyol.

Penumpang adalah termasuk pelajar sekolah Jerman yang dalam perjalanan pulang dari program pertukaran pelajar serta dua penyanyi opera, Maria Radner dan Oleg Bryjak.

Antara penumpang lain terdiri daripada warga Australia, Turki, Denmark, Belanda dan Belgium.

Germanwings, syarikat penerbangan kos rendah yang dimiliki oleh syarikat penerbangan utama Lufthansa Jerman dan mempunyai rekod keselamatan yang cemerlang.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment