Monday, 30 March 2015

Lahirkan lebih ramai generasi Al-Quran

KOTA BHARU - Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf), Datuk Dr Hussamuddin Yaacub terus menanam impian yang tinggi supaya program Rumah Ngaji dijayakan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI) akan dapat melahirkan seramai mungkin generasi al-Quran.

Katanya, hasrat itu amat bersesuaian kerana Kelantan yang terkenal dengan jolokan negeri Serambi Makkah mempunyai tarikan kuat terhadap ilmu keagamaan dan mempunyai rujukan tersendiri.

“Dengan lahirnya lebih ramai individu memahami al-Quran ia secara tidak langsung akan membawa kebaikan dan mencegah kemungkaran dengan menjadi ‘pengedar’ untuk membuka laluan ke jalan benar.

Hussamuddin (empat, kiri) bersama sebahagian peserta dan kenamaan yang menghadiri program membaca al-Quran Kaedah al-Badar, semalam.

“Orang Kelantan yang berada di negeri Serambi Makkah perlu mempunyai asas yang kuat dalam hidup mereka, al-Quran bukan sahaja dibaca, sebaliknya difahami dan diamalkan,” katanya.

Terdahulu beliau menghadiri Kursus Membaca al-Quran Kaedah al-Badar di Dewan Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).

Hussamuddin juga percaya, mendalami ilmu agama menerusi pembelajaran al-Quran yang dianjurkan itu bukan sahaja memberi pengetahuan untuk celik kepada ayat-ayat suci, bahkan lebih penting melahirkan jiwa yang murni.

Menurutnya, beliau berharap dengan Kaedah al-Badar yang hanya memerlukan 20 jam bagi membolehkan seseorang itu membaca al-Quran, tidak ada alasan lagi untuk mengelak dari mempelajari ilmu al-Quran seterusnya menguasai bacaannya.

“Sekarang jika diperhatikan banyak kes jenayah yang berlaku termasuk penyalahgunaan dadah dan saya percaya ia sedikit sebanyak boleh dibendung dengan pendekatan al-Quran,” katanya.

Program jam 9 pagi hingga 5 petang itu mendapat sambutan luar biasa 400 peserta.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment