Sunday, 22 March 2015

GST; siapa yang kena teruk? Mari kita tengok

Sesiapa yang kurang arif padal GST, saya cerita sikit. GST adalah cukai yang dikutip oleh peniaga dan dibayar kepada kastam. Perniagaan yang jualan tahunan lebih setengah juta kena daftar dan boleh kutip GST, yang kurang tak boleh kutip GST. 

Contoh operasi. Contoh saya beli bahan mentah RM 100 cukai GST RM 6, saya bayar RM106. Saya masak bahan itu dan jual RM 200 termasuk service maka pembeli saya kena bayar RM 200 + RM 12 GST jadi RM 212. 

Saya boleh ambil balik RM 6 sebagai bayaran balik cukai GST yang saya bayar pada pekedai tadi dan RM 6 lagi saya kena bayar kepada kastam. 

Jadi siapa yang dicukai, bukan peniaga tetapi pembeli. Jika banyak peringkat jualan, lagi banyak pembeli kena bayar. Contoh pengilang kenakan 6%, pemborong 6%, pengedar 6%, maka pembeli kena GST keseluruhan 18%. 

Ingat GST adalah cukai kepada pembeli atau pengguna bukan kepada peniaga. Semua cukai yang dibayar dalam aliran barang dari kilang ke tangan pengguna akan ditanggung oleh pembeli, kerana peniaga boleh dapat balik cukai yang dibayarnya. Siapa yang kena, mai kita tengok!

Sistem lama pengeluar dan pengedar yang kena cukai iaitu cukai jualan, pembeli tidak kena cukai. Jadi ringkasnya GST telah meringankan dan menguntungkan peniaga dan pengeluar dan membeban pengguna. 
Kempen dalam tv itu auta semua. Betul barang makanan tak kena cukai, tapi orang berniaga makanan kena cukai. 

Contoh anda pergi makan di restoran, kena cukai. Jika anda nak kenduri kahwin, katakan harga kontrak RM7000 maka GST sebanyak RM420 dikenakan. Sebelum GST tak kena bayar begini banyak. Kalau beli kain kapan pun kena GST, pampers, kotek, bahkan putik kapas gerudi telinga pun kena GST. 

Mungkin ada orang kata syarikat kecil tak boleh kutip GST, betul, tapi dia bayar GST bila beli bahan mentah dan dia tak boleh tuntut balik, jadi dia naikkan harga. So siapa yang kena, pembeli. 

GST akan membunuh peniaga kecil kerana mereka tak boleh tuntut balik cukai dan dengan itu mereka kena jual lebih mahal kerana kos semakin tinggi sedangkan syarikat besar boleh atasi hal ini dengan claim balik GST. 

Contoh syarikat catering saya berdaftar dengan GST, banyak mana cukai saya bayar kepada pembekal saya, saya claim balik dari cukai yang dikena kepada pelanggan. Tetapi syarikat catering kecil yang tak berdaftar tidak boleh claim. Saya melihat ramai peniaga kecil melayu akan bermasalah. 

Ada seminggu lagi, beli stok barang keperluan harian, jika tidak anda akan bayar lebih RM 6 bagi setiap RM 100. Tidakkah anda merasa cukai ini membebankan rakyat bawahan, menyenangkan golongan pertengahan peniaga dan pengeluar. 

Kenapa pembeli saja kena bayar cukai, sedangkan peniaga yang mengaut untung tidak dicukai. Kenapa mengalih sistem lama dimana pengeluar yang bayar cukai, tetapi kini dialih kepada pembeli. ZALIM!

Maafkan saya jika kali ini saya tidak menulis yang menasihat seperti selalu. 

No comments:

Post a Comment