Wednesday, 25 March 2015

Bayi tertelan pin baju

JENGKA - Seorang bayi berusia sembilan bulan terpaksa menahan derita apabila tertelan pin baju dan tersangkut di saluran pernafasannya sejak sebulan lalu.

Nurul Syifa Amani Azmi mengalami demam panas dan menangis setiap kali batuk terutama pada waktu malam sebelum pin berkenaan berjaya dikesan melalui imbasan sinar-x.
Azmi bersama anaknya, Nurul Syifa yang menderita akibat tertelan pin baju.
Bapanya, Azmi Nasir, 47, berkata, pada mulanya dia menyangka anak bongsu daripada empat beradik itu hanya demam biasa dengan mendapatkan rawatan di klinik berdekatan.

Menurutnya, demam Nurul Syifa Amani tidak surut sebaliknya bertambah teruk dan berlarutan sehingga dua minggu sebelum dihantar ke Hospital Jengka untuk pemeriksaan lanjut.

“Saya terkejut bila tengok imbasan sinar-x... ada sebatang satu pin baju tersangkut dalam badan anak. Saya difahamkan benda tu tersangkut pada saluran pernafasan. “Kejadian tertelan pin ni berkemungkinan berlaku dalam tempoh sebulan lepas. Ia beri kesan kepada Nurul Syifa Amani dua minggu kemudian bila benda tu dah mula berkarat dan saluran pernafasan mulai bengkak.

“Sebab tu, setiap hari dia menangis. Lebih-lebih lagi waktu malam dia nangis lagi kuat, nak-nak kalau dia terbatuk. Suhu bandannya pun bertambah panas, sebab tu saya terus bawa dia ke hospital," katanya.

Azmi yang menetap di Felda Sungai Tekam Getah berkata, anaknya itu menerima rawatan lanjut di Hospital Besar Kuala Lumpur selama empat hari sebelum dibenarkan pulang, semalam.

Menurutnya, pin tersebut berjaya dikeluarkan menggunakan kaedah endoskopik namun memerlukan rawatan susulan berikutan terdapat jangkitan kuman pada saluran pernafasan.

Sianr Harian

No comments:

Post a Comment