Sunday, 22 February 2015

Feri diselubungi asap kerana puntung rokok, siapa punya angkara?

LANGKAWI - Perbuatan tidak bertanggungjawab perokok membuang puntung rokok yang masih menyala menimbulkan kelam-kabut di kalangan lebih 400 penumpang sebuah feri yang terpaksa belayar dengan diselubungi asap antara Pulau Langkawi dan Kuala Kedah di sini hari ini.
 
Sungguhpun si pelaku itu belum dikenal pasti, difahamkan puntung rokok yang tidak dipadamkan sepenuhnya itu membakar tempat duduk tandas di dalam feri terbabit sebelum feri dua tingkat itu diselubungi asap berkepul-kepul.
 
Seorang penumpang, Hamzah Osman, 52, berkata insiden itu berlaku kira-kira 12.35 tengah hari selepas feri berkenaan meninggalkan Jeti Kuah di sini menuju Kuala Kedah, kira-kira 57km dari sini.
 

"Hanya kira-kira 20 minit selepas kami meninggalkan Jeti Kuah, asap mula menyelubungi feri ini dan tidak lama kemudian, kru feri memberitahu kami supaya memakai jaket keselamatan.
   
"Saya dapat lihat mereka bersiap-sedia untuk berdepan perkara yang kurang menyenangkan. Mujurlah mereka berjaya mengawal keadaan," katanya ketika dihubungi hari ini.  
   
Hamzah, yang disertai isteri, anak dan cucu di dalam feri itu, berkata feri berkenaan sarat dengan penumpang tempatan serta pelancong asing yang dalam perjalanan ke tanah besar selepas bercuti di pulau peranginan ini.
   
Beliau berkata sebaik sahaja kru berjaya mengawal keadaan, feri itu kembali ke Jeti Kuah sebelum penumpangnya dipindahkan ke sebuah feri lain untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Kedah.
   
Sementara itu, pengusaha feri berkenaan tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan.
   
Perkhidmatan feri adalah antara kaedah yang digunakan untuk melakukan perjalanan antara Pulau Langkawi dan tanah besar Semenanjung, selain menaiki penerbangan dari Kuala Lumpur dan destinasi lain. 

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment