Friday, 22 August 2014

Sahabat abadi kenangan bersama penumpang MH17 dalam bentuk video

Seorang pegawai bank yang begitu terasa dengan kehilangan seorang sahabatnya yang terlibat dalam tragedi MH17 di Ukraine pada Khamis, menzahirkan kesedihannya menerusi rakaman video.

azim Badri, 30, menghasilkan video ringkas khusus untuk mengenangi persahabatannya yang begitu akrab dengan Mohd Ali Md Salim (gambar), rakan sebaya.

"Video itu mengandungi gambar semasa saya pergi ke rumah sewanya di Rotterdam, Netherlands bulan lepas.
"Dia bawa saya melawat beberapa tempat menarik di Amsterdam," kata Hazim.

Video berdurasi 34 saat itu dengan kapsyen "Mohd Ali Md Salim (1984-2014) Allah sayang Ali..Kami sayang Ali" dimuatnaik dalam laman sosial Facebook sehari selepas nahas pesawat.

Hazim mengenali Mohd Ali sejak di bangku sekolah sekitar 1997 sehinggalah mereka sama-sama menjejakkan kaki di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Dalam tempoh dua hari, paparan video itu mendapat 117 “like” yang kebanyakannya datang daripada bekas pelajar UIAM, malah video itu turut dikongsi 57 pengguna Facebook lain.

Beliau berkata terdapat rakan-rakan Facebook yang mencadangkannya mengumpul dana untuk keluarga Mohd Ali.

Hazim berkata banyak kenangan antara mereka berdua memandangkan usia perkenalan mencecah 17 tahun sejak mula berkenalan di SMK Tun Perak, Muar.

"Kami berdua pernah belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Maahad Muar, Johor kemudiannya melanjutkan pelajaran ke UIAM dalam jurusan Psikologi.

"Kami terpisah apabila Mohd Ali menyambung pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Psikologi di sebuah universiti di Amsterdam, dijangka menamatkan pengajiannya tahun hadapan," katanya.

Beliau berkata jarak tidak pernah memisahkan mereka walaupun Mohd Ali melanjutkan pelajaran di Amsterdam, malah jarak itu menambahkan lagi keakraban persahabatan mereka.

"Kami sering berhubung melalui Whatsapp. Malah beliau menyuruh saya datang lagi sekali ke rumah sewanya untuk bersama-sama memandu ke Scandinavia.

"Saya juga ada bertanya bila beliau mahu pulang ke Malaysia dan tidak sangka beliau tidak akan kembali," katanya.

Pesawat MH17 yang membawa 298 penumpang termasuk 15 anak kapal itu berlepas dari Amsterdam pada 12.15 tengah hari (waktu Netherlands) Khamis lepas dan sepatutnya tiba di Kuala Lumpur pada 6.10 pagi (waktu Malaysia) Jumaat.

Bagaimanapun, pesawat malang itu terhempas dipercayai ditembak jatuh di timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia.
Sumber : MI

Baca lagi >>

Tragedi MH17 Mohd Ali antara Melayu bijak

Salah seorang mangsa nahas pesawat MH17 milik Penerbangan Malaysia (MAS) yang terhempas dipercayai ditembak jatuh oleh pengganas berhampiran sempadan Ukraine-Rusia, Mohd Ali Mohd Salim disifatkan sebagai antara Melayu bijak yang dapat mengikuti pengajian dalam bidang yang sukar.

Bekas pensyarahnya yang juga Pengarah Pusat Perkhidmatan dan Penyelidikan Neurosains, Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Dr Jafri Malin Abdullah memberitahu, Mohd Ali bakal menamatkan pengajian Ijazah Kedoktoran "Development Neuropsychopathology" di Erasmus University, Rotterdam, Belanda dan merupakan bakal pensyarah.
“Saya tak tahu apakah dosa dan kesalahan yang telah Allahyarham lakukan sehingga tergamak pihak tidak bertanggungjawab membunuh dan membedil pesawat yang dinaiki oleh seorang permata negara,” luahnya ketika ditemui Astro AWANI di USM Kubang Kerian.

“Ia adalah qada’ dan qadar yang kita harus terima. Manusia merancang, Allah menentukan segalanya,” tambah beliau.

Menurut Dr Jafri, bakal pensyarah ini merupakan pensyarah pelatih di USM dan merupakan pelatih yang amat beliau sayangi dan sanjungi sejak mengenalinya hampir lima tahun lalu.

Mohd Ali menjadi pilihan bakal pensyarah sejak dipilih pada 2009 setelah berjaya mendapat Ijazah Sarjana (Master) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Kata Dr Jafri, kali terakhir beliau berbalas pesanan melalui email ialah dua hari sebelum hari kejadian dan Mohd Ali ada menyatakan hasrat untuk berhari raya di kampung setelah dua tahun tidak pulang.

Tambahnya, Mohd Ali seorang yang ringkas, berwawasan, rajin, berdedikasi dan bercita-cita tinggi untuk membantu anak muda dalam bidang yang dipelajarinya.

Bakal penyarah berusia 30 tahun itu juga disenangi oleh pensyarah di universiti di Rotterdam sejak dihantar ke sana oleh USM sejak 2011, dan amat rajin dalam bidang yang dipelajarinya.

Pada hari kejadian, Dr Jafri merasa tidak sedap hati sekitar pukul 9 malam dan pada pukul 11 malam apa yang beliau rasakan menjadi kenyataan apabila rakannya di Rotterdam memaklumkan Mohd Ali menaiki pesawat berkenaan.

Luluh hatinya apabila menerima berita berkenaan kerana Mohd Ali merupakan harapan keluarga dan juga harapan USM.

Mohd Ali Mohd Salim, berasal dari Kampung Jayor, Muar, Johor dan sepatutnya bakal menyambut ulang tahun kelahiran ke-30 pada 10 September ini.

Beliau  adalah anak keempat dari lapan beradik sedang mengikuti pengajian di bawah skim latihan kakitangan akademik (RLKA) Kementerian Pendidikan di bawah USM.

Mohd Ali merupakan salah seorang penumpang pesawat Boeing 777 penerbangan MH17 yang membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal dilaporkan terhempas ketika dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur setelah hubungan pada 1415 (GMT) atau 10.15 malam waktu Malaysia.

Menurut kenyataan Twitter MAS, kedudukan terakhir pesawat Boeing 777 itu dikesan berada di ruang udara Ukraine berhampiran sempadan Rusia.

Pesawat itu berlepas dari Amsterdam pada 12.15 tengah hari Khamis dan sepatutnya tiba di KLIA pada 6.10 petang Jumaat, waktu Malaysia.
Sumber : Astro Awani

Baca lagi >>