Wednesday, 30 April 2014

Yakin temui harta karun berbilion ringgit

JASIN – Meskipun belum menemui sebarang objek selepas kerja-kerja menebuk hampir selesai semalam, kerajaan negeri optimis harta karun berbilion ringgit yang dikatakan tertanam di Pulau Nangka di sini akan dapat ditemui.

BEBERAPA pekerja giat melakukan kerja-kerja menebuk lubang gua yang menempatkan harta karun di Pulau Nangka, Melaka semalam.
Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Pantai, Sungai dan Pulau-Pulau negeri, Datuk Ghazale Mohamad berkata, kenyataan itu bersandarkan perkembangan positif kerja-kerja penggalian yang dijalankan oleh syarikat Smart Partnership International (M) Sdn. Bhd.
Beliau berkata, sekiranya kerja menebuk lubang batu sedalam lima meter yang menutup tempat simpanan harta tersebut selesai sepenuhnya hari ini, semua persoalan mengenai kewujudan harta karun itu akan terjawab.

Sumber : Kosmo

Baca lagi >>

Wanita dominasi jawatan pengurusan dan profesional

Kira-kira 62 peratus atau 205,557 orang penjawat awam di peringkat pengurusan dan profesional tahun lepas adalah wanita.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Azizah Mohd Dun berkata beliau yakin pencapaian itu akan merintis laluan untuk mereka mendaki tangga kerjaya ke jawatan lebih tinggi.

Datuk Azizah Mohd Dun

Bercakap pada penutupan Persidangan Kepimpinan Wanita Dalam Sektor Awam dan Swasta di sini hari ini, beliau berkata Malaysia mengakui kepentingan bakat dan keupayaan wanita dalam persekitaran di tempat kerja.
Sementara itu, berhubung dasar untuk mencapai sekurang-kurangnya 30 peratus wanita sebagai pembuat keputusan dalam sektor awam yang diumumkan kerajaan pada 2004, beliau berkata ia telahpun melepasi sasaran. 

"Peratusan melibatkan pembuat keputusan dalam sektor awam yang hanya 18.8 peratus pada 2004 telah meningkat kepada 30.5 peratus pada 2009, 31.7 peratus pada 2012 dan 33.7 peratus tahun lepas," katanya. 

Azizah berkata Malaysia turut mencatatkan perkembangan memberangsangkan untuk merapatkan jurang jantina dalam bidang profesional. 

Sebagai contoh, pada 2013, wanita membentuk 64.3 peratus daripada semua doktor gigi di negara ini, 50.3 peratus akauntan, 50.5 peratus peguam, 47.8 peratus doktor perubatan, 43.2 peratus juruukur bahan, 41.5 peratus doktor veterinar dan 34.7 peratus arkitek, katanya. 


Sumber : Bernama

Baca lagi >>

Pesawat pertama yang akan mendarat di KLIA2

Malindo Air hari ini mengumumkan penerbangan OD1027 dari Kota Kinabalu akan menjadi yang pertama mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) selepas tengah malam.

Penerbangan itu dijadualkan mendarat pada 12:05 pagi di landasan terminal klia2 yang akan menjadi hari bersejarah bagi Malindo Air dan industri penerbangan Malaysia.

"Kami sangat gembira tentang penerbangan pertama ini kerana kami telah bekerjasama rapat dengan Malaysia Airports Holdings Bhd dan Kementerian Pengangkutan untuk menyaksikan pendaratan itu sebagai hasil kejayaan usaha keras mereka.

"Kemudahan di klia2 dibina dengan amat baik sekali dan setanding dengan standard bertaraf dunia dan akan menyediakan pengalaman lapangan terbang yang mengujakan kepada penumpang kami," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Chandran Rama Muthy dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata pembukaan klia2 melengkapkan kempen Melawat Malaysia tahun ini dan menambah bahawa perjalanan tambang rendah dengan nilai tokokan merupakan satu trend pada hari ini. 

"Ia permulaan yang baik bagi klia2, industri pelancongan dan syarikat penerbangan seperti Malindo Air," kata Chandran. 

Syarikat penerbangan hibrid itu, yang berpengkalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, menawarkan tambang murah dengan tokokan nilai dan mempunyai rangkaian perkhidmatan penumpang berjadual di Malaysia, Indonesia, Thailand, Bangladesh dan India. 
Sumber : Bernama

Baca lagi >>

MTES tarik balik pelaksanaan catuan air di Selangor

Selepas tekanan demi tekanan, Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) memutuskan menarik balik catuan air yang dilaksanakan negeri itu ekoran masalah kekurangan bekalan.

Perkara itu itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) yang dipengerusikan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim lewat petang semalam.

Sumber-sumber memberitahu Malaysiakini, cadangan penarikan balik catuan itu terbit daripada mulut Khalid sendiri.
"Khalid berkata keputusan itu adalah untuk rakyat Selangor," menurut sumber yang mengetahui tentang mesyuarat di pejabat MTES di Shah Alam lewat petang semalam.

Walaupun mendapat bantahan dari beberapa pihak yang menghadiri mesyuarat tersebut, Khalid dikatakan bertegas untuk mengakhiri catuan itu.

Keputusan itu sepatutnya diumumkan hari ini oleh exco Selangor Dr Abdul Yunus Hairi bagaimanapun ditunda kepada esok, selepas mesyuarat exco Selangor.

Tweet Khalid hari ini turut membayangkan perkembangan “positif” selepas hampir 2.9 juta pengguna bertahan hampir dua bulan sejak catuan diumumkan Mac lalu.

"Untuk makluman, pengumuman penting isu catuan air pada jam 2.30 petang ini akan ditangguhkan ke hari esok. Insya-Allah positif #DemiRakyat," tulisnya hari ini.

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sebelum ini berkata, catuan tidak akan ditarik balik sehingga paras air di Empangan Sungai Selangor melebihi 55 peratus.

Bagaimanapun Khalid dikatakan membuat keputusan drastik dengan berharap paras empangan – kini 40.2 peratus – akan terus naik dengan bantuan pam bertekanan tinggi dan hujan sejak minggu lalu berterusan.

Mesyuarat exco minggu lalu meluluskan peruntukan RM10 juta bagi melicinkan operasi itu.

Jika gagal, bekalan yang ada sekarang hanya mampu bertahan 29 hari dan bakal menjurus kepada krisis yang lebih serius.

Empangan Sungai Selangor membekalkan 60 peratus keperluan air ke Lembah Klang.
Sumber : Malaysiakini

Baca lagi >>