Thursday, 27 February 2014

Dunia kena iktiraf Malaysia hak Melayu kata ISMA

Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) kini mahu pengiktirafan dunia bahawa Malaysia warisan dan hak orang-orang Melayu sejarah pendudukannya di negara ini.

NGO itu mahu pengiktirafan seperti benua China diiktiraf warisan Cina, India untuk orang India dan England untuk orang Inggeris.

“Oleh itu, kita mahu orang Cina, India atau sesiapapun tidak lagi mempersoalkan kedudukan Melayu,” kata Naib Presiden II ISMA Abdul Rahman Mt Dali.

“Kita juga mahu seluruh dunia mengiktiraf bumi Malaysia ini yang sebelumnya dikenali Malaya dan sebelumnya lagi dipanggil Tanah Melayu sebagai warisan Melayu dan hak Melayu.”

Dalam kenyataannya hari ini, Rahman berkata, tuntutan itu wajar berdasarkan kajian beberapa bulan lalu yang mendapati genetik Melayu berusia antara 60,000 hingga 70,000 tahun lalu berbanding Cina (40,000-45,000).

Katanya, Benua Sunda yang berpusat di bumi Melayu disebut “the Cradle of Human Civilazation” yang membiakkan kaum etnik lain.

“Maka sah, bumi ini asalnya adalah bumi orang Melayu,” katanya.

Beliau juga membangkitkan tamadun awal Melayu Kedah Tua yang berusia seawal abad kedua sebelum masihi, berdasarkan penemuan pasukan arkeologi Universiti Sains Malaysia (USM).

Menurut Rahman lagi, Melayu merupakan identiti negara ini dan agama anutan terakhir orang Melayu di bumi ini sejak berkurun-kurun lamanya adalah Islam.
Sumber : Malaysiakini

Baca lagi >>

Jadi jutawan, bermula dengan RM1

Ketiadaan modal bukan satu halangan untuk berjaya dalam perniagaan andai agama, ilmu pengetahuan serta semangat tidak mudah berputus asa sentiasa menjadi pegangan hidup.

Itulah yang cuba dibuktikan oleh usahawan muda, Muhammad Zukermi Edi apabila beliau berjaya membina empayar perniagaan atas talian dengan hanya bermodalkan RM1.

Mengakui rakan-rakan terkejut mendengar kisah perubahan hidupnya, Muhammad Zukermi kini sudi berkongsi kisah menarik di sebalik kejayaannya yang bermula dengan RM1 itu.

“Pada umur 21 tahun, saya pernah lalui kehidupan seperti remaja gelandangan di Rembau, Negeri Sembilan. Pengalaman hidup sebatang kara ketika itu betul-betul memeritkan.

“Namun, Allah SWT telah turunkan keajaiban dalam hidup saya. Baki RM1 dalam poket ketika itu telah saya gunakan untuk melayari internet di kafe siber. Itulah saat saya mula berniaga secara ‘dropship’ menerusi akaun Facebook.
“Siapa sangka, masa yang begitu singkat pada ketika itu telah mendatangkan pulangan yang besar. Dari mula berniaga secara ‘dropship’, kini saya berjaya membina syarikat sendiri dengan keuntungan tahunan mencecah jutaan ringgit," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada tahun 2013, Muhammad Zukermi telah melancarkan beberapa rangkaian produk kecantikan seperti MZ Secret Soap dan MZ Secret Body Spray di bawah syarikat MZ Secret Sdn. Bhd. miliknya.

Meskipun bermula tanpa pengalaman yang luas, beliau sendiri tidak pernah menyangka yang produk keluaran syarikatnya berjaya menambat hati ratusan ribu rakyat Malaysia.

Hari ini, pemuda kelahiran Temerloh, Pahang itu sudah boleh berbangga dengan usaha hasil titik peluhnya sendiri dan beliau telah membuktikan kepada semua orang yang sesiapa saja boleh berjaya.

Menjadikan pakar pemasaran internet, Tuan Faisal Abdullah sebagai sumber rujukan utamanya, Muhammad Zukermi melihat 2014 sebagai tahun untuk mendidik lebih ramai rakyat Malaysia yang berminat dalam perniagaan atas talian ini.

“Laluan kejayaan kita pastinya sukar, tapi saya percaya dengan izin-Nya, ia boleh dikecapi jika kita berusaha dengan gigih. Jangan jadikan kekangan hidup sebagai alasan untuk tidak berjaya.

“Saya juga percaya masih ramai yang inginkan bimbingan bagi mengubah hidup dengan perniagaan dan mereka inilah yang akan saya buru pada tahun ini," ujarnya.

Terbaharu, syarikatnya bakal melancarkan satu produk yang dirumus khas untuk kebahagiaan suami isteri dan dijangka menjadi satu lagi produk terlaris beliau untuk tahun 2014.

Dengan kejayaan yang telah dikecapi, Muhammad Zukermi kini merancang mencari lebih ramai rakan niaga bagi memeriahkan pelancaran produk terbaharu itu.

“Pada saya, projek terbaharu ini bakal menjadi satu peluang yang terbaik buat mereka yang idamkan taraf serta kualiti hidup yang lebih tinggi.

“Selain itu, saya akan tetap teruskan berkongsi kisah hidup saya menerusi akaun Facebook untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai orang," katanya.
Sumber : Utusan

Baca lagi >>

8 ribu Wang KWSP lesap dalam akaun bank

Di Besut seorang orang kurang upaya (OKU) terkejut wang simpanan KWSP berjumlah RM8,243.25 yang dimasukkan ke dalam akaun miliknya di sebuah bank di sini lesap.

Azid Mohammad, 55, dari Kampung Tasik Tok Lebai, di sini hampa kerana hasratnya menikmati wang simpanan hari tua hasil kerja selama kira-kira 15 tahun sebagai pemandu lori satu ketika dulu hilang sekelip mata.

Azid menunjukkan baki wang dalam buku akaun banknya dan laporan polis yang dibuat di Balai Polis Jerteh.
Menurutnya, dia membuat urusan pengeluaran wang tersebut di pejabat KWSP Jerteh pada 17 Februari lalu dengan memberikan nombor akaun sebuah bank miliknya untuk dikreditkan pengeluaran itu.
“Saya mengeluarkan kesemua simpanan saya dan tiga hari kemudian saya terima satu SMS daripada KWSP yang memaklumkan bayaran pengeluaran telah dimasukkan ke bank berkenaan.

“Saya hanya ke bank berkenaan pada Ahad lalu bagi mengeluarkan wang itu bagi tujuan membayar urusan tanah pusaka milik ibu saya,” katanya.

Azid yang mengalami kekurangan pada kakinya itu berkata, dia menyerahkan buku akaunnya kepada kerani bank tersebut untuk dikemas kini kerana ingin membuat pengeluaran sebanyak RM7,000.

Bagaimanapun setelah disemak, kerani tersebut memberitahu akaunnya tidak mempunyai wang sebanyak itu kerana telah dikeluarkan sebanyak RM8,270 dua hari sebelum itu menerusi pemindahan Giro Antara Bank (IBG).

Katanya, dia amat terkejut mendengar berita itu apabila terdapat baki RM10.29 sahaja di dalam akuannya sedangkan dia tidak pernah mengeluarkan wang tersebut atau meminta sesiapa mengeluarkannya.

“Saya minta jasa baik pihak bank untuk siasat bagaimana wang tersebut boleh dipindahkan sedangkan saya sendiri tak tahu menggunakan IBG, tetapi gagal dapat jawapan kerana ibu pejabat bank ditutup sebab cuti hujung minggu (Ahad).

“Kemudian saya datang semula pada keesokannya seperti yang dijanjikan ke bank itu namun, hampa apabila gagal untuk mendapatkan punca bagaimana kejadian itu berlaku,” katanya.

Kata Azid, dia kemudiannya membuat laporan mengenai kehilangan wang tersebut di Balai Polis Jerteh, dekat sini.

“Sebelum ini pernah dua kali akaun bank saya dicerobohi iaitu pada 12 Ogos 2012 apabila sejumlah RM5,000 dikreditkan (dimasukkan) ke dalam akaun saya tanpa diketahui daripada mana wang tersebut, namun pada 1 September 2012 pula sebanyak RM5,149.50 dikeluarkan daripada akaun sama,” katanya.

Menurutnya, kejadian itu berulang pada 31 Disember tahun lalu apabila sebanyak RM3,400 dikreditkan ke dalam akuannya dan dikeluarkan semula dalam jumlah sama menerusi kaedah TRF.

“Saya tak tahu TRF tu apa, tetapi ada tertulis dalam buku akaun cara wang saya dikeluarkan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamarudin Mohd Zakaria ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian dan siasatan lanjut sedang dijalankan.
Sumber : Sinar Harian

Baca lagi >>

Daim Otai dunia korporat Malaysia

Ekoran peletakan jawatan Tun Daim Zainuddin daripada portfolio kewangan pada 2001, beliau bergerak senyap, mencipta tanggapan untuk sesetengah pihak bahawa beliau bersara.

Tanggapan itu berubah pada 2004 apabila beliau mencuri perhatian ekoran penglibatan pembelian saham Alliance Financial Group (AFG) milik penuh Alliance Bank Malaysia, oleh Temasek Holding.

Ini bukan satu-satunya penglibatannya dengan Temasek.
“Memandangkan saya tahu tentang Temasek, mereka kata mereka mencari peluang di Malaysia. Mereka minta saya buat penelitian,” Daim dipetik sebagai berkata dalam wawancara dengan Far Eastern Economic Review berhubung penglibatannya dengan Temasek.

Tiga tahun kemudian, tanggapan bahawa Daim bersara sama sekali berubah.

Sebaliknya gambaran baru muncul – Daim kelihatan maju ke peringkat global, termasuk menasihatkan kerajaan Singapura dan Brunei berhubung pelaburan mereka.

Pada 17 Mei 2007,  London Alternative Investment Market (AIM) mengalu-alukan penyenaraian baru ICB Financial Group Holdings AG, yang mempunyai lebih sedozen anak syarikat di pelbagai negara, termasuk Eropah, Afrika dan Asia.

Dua tahun selepas penyenaraian,  ICB Financial Group mempunyai aset keseluruhan sebanyak AS$1.32 bilion (RM4.35 bilion).

Sebelum penyenaraian ICB Financial Group di bursa saham London, Daim adalah pemegang saham tunggal untuk operasi perbankan global itu.

Beliau mengekalkan pegangan majoriti selepas tawaran awam permulaan (IPO).

Daim dikatakan “jatuh cinta dengan bank” oleh teman rapatnya. Malah, beliau terlibat dengan bank sebelum menyertai kabinet sekitar tahun 80-an.

Ketika dihubungi KiniBiz, Daim enggan memberikan reaksi segera terhadap artikel ini.
Sumber : Malaysiakini

Baca lagi >>