Thursday, 16 January 2014

Dalam masa 2 minggu tahun 2014, enam kematian sebab denggi

Dua suri rumah, masing-masing berumur 27 dan 54 tahun di Perak, meninggal dunia akibat denggi minggu lepas, menjadikan jumlah keseluruhan kematian akibat denggi di seluruh negara setakat ini ialah enam kes.

Dua kes terbaharu dicatat dalam tempoh 5 hingga 12 Jan.

Menurut kenyataan Kementerian Kesihatan, kedua-dua mangsa mengalami demam, sakit kepala, sakit sendi dan muntah sebelum dimasukkan ke unit rawatan rapi selepas keadaan mereka kritikal.

"Kedua-dua pesakit itu bagaimanapun meninggal dunia akibat komplikasi 'severe dengue," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut sejumlah 1,946 kes demam denggi dilaporkan di seluruh negara dalam tempoh 5 hingga 12 Jan, meningkat 907 kes (87.3 peratus) berbanding 1,039 kes pada minggu sebelumnya.

Lebih 680 lokaliti wabak denggi dipantau di seluruh negara dengan wabak itu berlaku di 11 negeri merangkumi 480 kawasan di Selangor dan 62 kawasan di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Lokaliti lain ialah 45 di Negeri Sembilan, Johor (42), Perak (29), masing-masing lapan di Pulau Pinang serta Melaka, Sarawak (6), Sabah (2) dan masing-masing satu di Kedah dan Kelantan. 
Sumber : Bernama

Baca lagi >>

Wanita mengilai dan menari ‘ulik mayang’ jam 4 pagi

“Lepaskan saya, saya nak menari, jangan pegang saya… tolonglah,” kata seorang wanita berusia awal 20-an yang secara tiba-tiba diserang histeria ketika tidur di dalam sebuah khemah di Batu 4, Jalan Pantai, di Port Dickson waktu awal pagi.

Wanita terbabit yang mengikut teman lelakinya menyertai Pertandingan Bola Sepak Pantai Sepanjang Malam anjuran Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), mengejutkan orang ramai yang menyaksikan perlawanan itu apabila diserang histeria dan menari ‘ulik mayang’ pada jam 4 pagi.

Wanita berkenaan yang kemudian meraung sekuat hati dan berlari seperti mengejar sesuatu menyebabkan perlawanan terhenti seketika dan beberapa pengunjung terpaksa menenangkan wanita itu.

Saksi kejadian, Yusri Hassan, 35, berkata, sebelum kejadian dia sedang menyaksikan perlawanan bola sepak yang diadakan sempena sambutan tahun baru 2014.

Katanya, ketika asyik menonton perlawanan, tiba-tiba terdengar suara wanita mengilai seperti dirasuk daripada khemah berhampiran menyebabkan 100 penonton panik.

“Akibatnya, beberapa pengunjung menyerbu ke khemah wanita itu dan menyaksikannya dalam keadaan dirasuk,” katanya yang ditemui di tempat kejadian.

Wartawan yang berada di lokasi kejadian membuat liputan perlawanan itu turut terkejut apabila mendapati wanita berkenaan tiba-tiba meracau.

Ada beberapa individu cuba menenangkan wanita itu, tetapi dia meraung supaya dilepaskan kerana ingin membuat tarian ulik mayang.

“Tolong lepaskan saya, jangan pegang, saya nak menari,” rayu wanita berkenaan kepada orang ramai dan kemudian membuat tarian berkenaan.

Bagaimanapun, selepas 10 minit ditenangkan pengunjung selain dibacakan ayat suci al-Quran, wanita berkenaan kembali tenang namun masih lemah.

Dia kemudian dibawa pengunjung wanita lain memasuki kereta sebelum perlawanan bola sepak diteruskan.

Mengimbau kejadian sama, Harian Metro pada 10 November lalu melaporkan hampir 50 peserta Perhimpunan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di Batu 1, Jalan Pantai, pernah diserang histeria ketika mengadakan tarian ulik mayang dan kuda kepang.

Menurut laporan, keadaan dapat dipulihkan apabila beberapa pengamal perubatan Islam tampil memberikan bantuan. Sementara itu, pengamal perubatan Islam dari daerah ini, Ustaz Mohammad Salleh menasihatkan pengunjung pantai di daerah ini lebih berhati-hati dan menjaga tingkah laku ketika berada di kawasan berkenaan.

Katanya, ia kerana makhluk halus berada di mana-mana tanpa mengira tempat dan histeria sering berlaku kepada mereka yang gagal mengawal emosi.

“Jika kita terlalu gembira, sedih, takut atau marah, kebarangkalian tinggi untuk dirasuk makhluk halus,” katanya ketika dihubungi, semalam.
Sumber : Harian Metro

Baca lagi >>

Kenangan melahirkan bayi dalam kereta Alza

Sungai Choh (Hulu Selangor) - Menyambut kelahiran bayi ketiga dalam Perodua Alza menjadi pengalaman tidak dapat dilupakan pasangan suami isteri, Dean Arif dan Adeline Chang.

Dean, 36, berkata, detik cemas itu berlaku awal Jun 2011 lalu ketika mereka dalam perjalanan ke Hospital Serdang setelah isterinya mengadu sakit mahu melahirkan anak.

Dean memerhatikan isterinya ketika menceritakan pengalaman melahirkan anak ketiga mereka di dalam Perodua Alza.
“Tetapi, setibanya di laluan berdekatan kilang minuman di Putera Height, isteri mendesak supaya menghentikan kereta di tepi jalan kerana tidak mampu bertahan dan bayi kami sudah mahu keluar.
“Saya minta isteri bertahan memandangkan jarak hospital sudah dekat, namun dia tetap memaksa saya berhenti,” katanya ketika ditemui pada program Apakah Cerita Perodua Anda? di Ibu Pejabat Perodua di sini, semalam.

Menurut Dean, apabila melihat keadaan isteri menahan kesakitan, dia berhenti membantu isterinya menyambut kelahiran bayi mereka.

"Ketika itu, saya benar-benar bersyukur kerana kedua-duanya selamat. Saya letakkan bayi dalam pelukan isteri sebelum meneruskan semula perjalanan ke hospital," katanya.

Katanya, kini anak ketiganya, Zane Arif berusia setahun empat bulan dan sesuatu yang unik juga kerana dalam sijil kelahirannya turut tertera Zane lahir dalam kereta.

“Kami juga menyedari sesuatu yang lucu mengenai Zane dan Alza ketika dia masih bayi.

“Kami pernah membawanya bersiar menaiki Alza dan Zane mula menangis walaupun berhenti seketika di lampu isyarat tetapi kembali ceria sebaik kenderaan bergerak,” katanya yang menggunakan Perodua Alza sejak Mac tahun lalu.

Malah, Dean mengakui ruang selesa dan ciri keselamatan yang termuat dalam kenderaan pelbagai guna itu melakar kebahagian dalam keluarga mereka.

Menurut pasangan ini, sebelum menggunakan Perodua Alza, mereka menggunakan Perodua Viva selama lebih lima tahun.

"Namun, apabila memikirkan bilangan ahli keluarga bakal bertambah, kami sepakat membeli Perodua Alza walaupun selepas membuat tinjauan di pusat edaran kenderaan luar negara," katanya.
Sumber : Sinar Harian

Baca lagi >>