Friday, 3 January 2014

Persatuan Bas Sekolah ugut henti operasi

Tindakan Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) menggugut untuk menghentikan operasi jika dikenakan tindakan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) ekoran menaikkan tambang bas sekolah, dianggap tidak wajar dan menyusahkan pelajar yang menggunakan perkhidmatan mereka.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, PPPBSM perlu akur kepada peraturan dan arahan yang dikenakan ke atasnya selain berunding dengan SPAD untuk mencari jalan penyelesaian terbaik bagi menghadapi kenaikan kos operasi bas sekolah.

"PPPBSM tidak boleh sesuka hati secara sendirian mengambil keputusan untuk menaikkan tambang bas sekolah kerana ia akan memberi kesan buruk kepada pengguna, kenaikan sehingga 40 peratus dilihat terlalu tinggi dan membebankan terutama kepada keluarga yang berpendapatan rendah dan sederhana yang mempunyai lebih dari seorang anak yang menggunakan perkhidmatan bas sekolah,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

PPBSM dilaporkan menggugut untuk menghentikan operasi mereka jika dikompaun oleh SPAD kerana menaikkan tambang bas sekolah.

PPBSM sebelum itu, turut mengumumkan akan menaikkan tambang bas sekolah di seluruh negara sehingga 40 peratus mulai 1 Januari atas alasan menampung kos operasi yang tinggi terutamanya dengan kenaikan harga diesel sejak September lepas. 
Sumber : Bernama

Baca lagi >>

'Kami terlupa,minta maaf' kata ibu yang anak maut ditinggalkan dalam kereta

Kuantan: “Kami terlupa, minta maaf.” Demikian kata seorang wanita berusia 39 tahun selepas anaknya yang berusia tiga tahun, Muhammad Arif Mohd Yusof ditemui tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 6.30 petang, semalam, selepas ditinggalkan dalam kenderaan selama kira-kira sembilan jam.

Bagaimanapun, keluarga mangsa yang ditemui di wad kecemasan Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini, petang semalam, enggan mengulas lanjut mengenai kejadian itu dan menyerahkannya untuk siasatan polis.

KAKITANGAN hospital membawa keluar mayat seorang kanak-kanak yang ditemui tidak sedarkan diri dalam kenderaan bapa.
Bapa mangsa berusia 41 tahun dikatakan terlupa untuk menghantar Muhammad Ariff yang sepatutnya memasuki taska di Indera Mahkota. 

Menurut sumber, pasangan terbabit dipercayai keluar dari kuarters guru di Pandan, dekat sini kira-kira jam 7.30 pagi untuk menghantar lima anak mereka, termasuk mangsa ke sekolah dan taska. 

“Selepas menghantar anaknya, bapa mangsa pergi minum di sebuah kedai di Taman Tas. Isteri lelaki terbabit menghubunginya pada waktu tengah hari sebelum mereka pergi mengambil dua anaknya di sekolah rendah di Indera Mahkota,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 

Lupa hantar anak ke taska 

Pasangan suami isteri terbabit dikatakan berada di sekolah itu sehingga jam 5 petang bagi menunggu dua anaknya selesai Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA). 

Sebaik mereka pergi semula ke kenderaan untuk pulang ke rumah, bapa terbabit baru menyedari dia terlupa menghantar Muhammad Ariff ke taska sebelum melihat mangsa berada di kerusi belakang kenderaan dalam keadaan tidak sedarkan diri. 

Pasangan terbabit kemudian membawa anaknya ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) dan doktor mengesahkan mangsa meninggal dunia dipercayai akibat sesak nafas.

Baca lagi >>

Model kereta terlaris 2013 adalah MyVi

Tahun 2014 sudah menjejakkan kaki selama 3 hari. Antara persoalan yang bermain di fikiran kita antaranya tentang kereta. Model kereta apa yang paling laris tahun lepas 2013?

Jawapan ini mungkin akan memberi gambaran kasar kepada mereka yang merancang untuk beli kereta baharu tahun ini.

Dalam tempoh 12 bulan lalu industri automotif berhasil mempertahankan tahun emasnya. Puluhan unit kenderaan dilancarkan tahun lalu ke dunia automotif negara.

MyVi terjual sebanyak 88700 unit.
Berdasarkan rekod dari MAI sehingga November lalu, model kompak Perodua Myvi merupakan model terlaris 2013 dengan rekod jualan sebanyak 88,700 unit. Ia diikuti Proton Saga (63,500 unit), Perodua Viva (45,900 unit), Perodua Alza (43,200 unit), Toyota Vios dan Proton Exora.

KERETA TERLARIS 2013 (DATA SEHINGGA NOV)

1)     PERODUA MYVI
2)     PROTON SAGA
3)     PERODUA VIVA
4)     PERODUA ALZA
5)     TOYOTA VIOS
6)     PROTON EXORA
7)     PROTON PREVE
8)     PROTON PERSONA
9)     HONDA CITY
10)    HONDA CIVIC
11)    HONDA CRV
Olahan daripada Sinar Harian

Baca lagi >>