Friday, 12 December 2014

Video Menteri Palestin dibunuh semasa demonstrasi

Pertempuran sengit sekali lagi tercetus antara penduduk Palestin dan pihak berkuasa Israel di Hebron sehari selepas seorang menteri kanan Fatah terbunuh dalam insiden sama.


Sekumpulan penduduk Palestin turut membaling batu ke arah tentera rejim Zionis sebagai tanda protes terhadap tindakan ganas mereka yang telah meragut nyawa Ziad Abu Ein, namun tiada kecederaan atau tangkapan dibuat sejurus pertempuran itu berakhir.

Menurut AFP, Pihak berkuasa turut meningkatkan kawalan mereka di sekitar Tebing Barat.

Sementara itu, pegawai kanan Palestin, Hussein al-Sheikh memaklumkan keputusan autopsi menunjukkan kematiannya berpunca daripada terhidu asap tebal."Keputusan tersebut menunjukkan mangsa gagal diselamatkan kerana bantuan lambat diberikan kepadanya," jelasnya.

Dalam satu kenyataan lain, Israel mendakwa kononnya punca kematian bekas timbalan menteri Pihak Berkuasa Palestin (PA) itu adalah akibat serangan jantung.

Difahamkan, konfrontasi itu tercetus ketika Ziad menyertai perarakan bersama kira-kira 300 aktivis yang berhasrat menanam pokok buah zaitun sebagai langkah simbolik bagi membantah projek penempatan haram di Tebing Barat.

Menurut saksi, beliau diserang tiga anggota tentera rejim Zionis sebelum secara tiba-tiba rebah ke tanah.

Sinar Harian

No comments:

Post a Comment