Thursday, 4 December 2014

Kos petrol 70 peratus lebih jimat

PENGGUNAAN sistem kenderaan gas asli (NGV) pada kenderaan persendirian boleh dijadikan alternatif menggantikan petrol sebagai bahan bakar untuk menjimatkan perbelanjaan.

Ketua Pegawai Eksekutif City NGV (M) Sdn Bhd (City NGV), Allan Tan Boon Kee berkata, pemasangan NGV pada kenderaan boleh menjimatkan kos bahan bakar sehingga 70 peratus.

Katanya, sebagai contoh, pemasangan NGV dalam tempoh dua tahun mampu menjimatkan kos bahan bakar sehingga RM13,104 jika seseorang itu membelanjakan RM780 petrol setiap bulan dengan mengandaikan penggunaan NGV RM234.

“Selain itu, kenderaan guna NGV diberi diskaun cukai jalan 25 peratus atau 50 peratus.

“Ketika ini, harga petrol RM2.26 seliter, manakala NGV pula 68 sen seliter. Dengan kualiti hampir menyamai petrol, NGV juga boleh bergerak dalam kilometer  jauh,” katanya.

Allan berkata, penggunaan NGV juga selamat pada kenderaan asalkan ia dipasang oleh pakar pemasangan sistem tersebut.

“Ada segelintir individu sanggup pasang NGV sendiri untuk jimatkan kos, namun perlu diingatkan ia boleh mengundang bahaya seperti risiko kenderaan terbakar jika ia tidak dipasang dengan betul,” katanya.

Beliau berkata, kos penyelenggaraan NGV adalah rendah, selain lebih mesra alam.

“Walaupun pengguna ada alternatif lain untuk jimatkan bahan bakar seperti elektrik dan hibrid, namun kosnya agak mahal berbanding NGV,” katanya.

Dalam pada itu, Allan berkata, City NGV berhasrat meluaskan pasaran penggunaan NGV kepada kenderaan persendirian.

“Ketika ini, lebih 6,000 teksi gunakan perkhidmatan kami untuk memasang NGV sejak City NGV ditubuhkan pada 2007.

“Kami  mahu capai sasaran 1,000 kenderaan pasang NGV di City NGV tahun depan dalam usaha menjayakan misi syarikat yang mahu setiap keluarga di negara ini mempunyai kenderaan menggunakan NGV,” katanya.

Menurutnya, syarikat itu mengenakan kos antara 2,299 hingga RM3,800 untuk pemasangan NGV jenis konvensional, manakala RM3,699 hingga RM6,000 untuk NGV sistem ‘sequential’ dengan tempoh jaminan setahun bagi setiap pakej pemasangan.

Bermula1 Januari depan, Allan berkata, City NGV membuat promosi pemasangan NGV pada harga RM2,999 untuk kenderaan  menggunakan NGV sistem 'sequential' seperti Proton, terhad kepada 1,000 kenderaan pertama.
Sumber: Sinar Harian

No comments:

Post a Comment