Saturday, 3 May 2014

MAS hubungi keluarga berkenaan pampasan awal

Malaysia Airlines (MAS) hari ini mengesahkan wakil mereka daripada Pusat Sokongan Keluarga menghubungi anggota keluarga penumpang yang menaiki MH370 yang hilang pada 8 Mac lepas untuk memulakan proses pembayaran pampasan pendahuluan.

MAS dalam kenyataan di sini berkata ia bertujuan untuk membantu anggota bagi memenuhi keperluan ekonomi mereka dan bayaran itu tidak akan menjejaskan hak para waris untuk menuntut pampasan berdasarkan undang-undang kemudian nanti.
"Ia (pampasan pendahuluan) akan dikira sebagai sebahagian daripada keseluruhan pampasan," kata MAS.
   
Menurut kenyataan itu, perkara berhubung pampasan kekal sulit dan rahsia, sehubungan itu MAS mengulangi ia tidak akan membincangkan apa-apa maklumat yang berkaitan secara terbuka, kerana menghormati anggota keluarga yang sedang bersedih.
   
Penerbangan MH370 membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang daripada imbasan radar ketika terbang di ruang udara Laut China Selatan pada 8 Mac setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam.

Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.
   
Gerakan mencari melibatkan pelbagai negara dilancarkan untuk mengesan pesawat itu, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudiannya difahamkan ia telah melencong daripada laluan asalnya dan berakhir di selatan Lautan Hindi.
   
Tiada apa yang dijumpai sejak pesawat Boeing 777-200ER itu hilang 57 hari yang lepas sehingga hari ini. 
Sumber : Bernama

No comments:

Post a Comment