Tuesday, 21 January 2014

Tiada beza antara Yahudi Zionis dan Nazi

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang terkenal sikap keras beliau kepada Yahudi hari ini sekali lagi menempelak negara Israel dalam blog beliau.

Mahathir berkata Israel dan Yahudi harus dihakimi berdasarkan tindakan semasa mereka, dan tak perlu dimaafkan hanya kerana kisah silam yang tragik.

"Dunia dikehendaki bersimpati dengan Yahudi kerana 'Holocaust'. Itu sejarah. Dunia seharusnya menghakimi Israel berdasarkan tindakan mereka hari ini," kata beliau.

Mahathir memberi komen mengenai cara Israel menguruskan pendatang dari Afrika yang mencari perlindungan dari keadaan negara mereka di sana.

Memberi paralel berdasarkan pengalaman kaum Yahudi di bawah Hitler yang cuba memisahkan golongan Aryan dari golongan lain, beliau berkata perbezaannya hanyalah pihak Yahudi tidak menghantar pendatang ini ke kem tahanan, sebaliknya memaksa mereka tinggal di bahagian paling miskin atau 'ghetto' di sekitar Tel Aviv.

"Mereka (pendatang) tidak dibenarkan bekerja. Malah mereka diludah oleh penduduk Yahudi. Israel cuba mengeluarkan mereka dari negara itu dan menawarkan $3,500 jika mereka bersetuju kembali ke negara asal.

"Dari semua segi, pendatang Afrika ini dilayan sama seperti layanan terhadap Yahudi di 'ghetto-ghetto' sekitar Eropah sebelum Perang Dunia ke-2," tambah beliau.

Mahathir turut berkata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bimbang dengan kemungkinan darah Afrika bercampur dengan darah Yahudi.

"Nampaknya Yahudi mempercayai 'keaslian darah'. Tiada bezalah antara Nazi dan Yahudi. Penindasan terhadap rakyat Palestin merupakan satu lagi petunjuk. Dengan kuasa, Yahudi bertindak sama seperti Nazi," kata beliau.
Sumber : Malaysiakini

No comments:

Post a Comment