Tuesday, 21 January 2014

Kisah sedih budak 9 tahun jadi jurujual Pusat Tahfiz Amal

Usianya saya anggarkan tidak lebih 9 tahun. Saya menamakan dia 'Iman'. Tatkala ditemui, dia mundar-mandir seorang diri di stesyen minyak. Tangannya menggenggam erat botol jel panas, produk keluaran SM Amin bersama resit Pusat Tahfiz Amal, PTA beroperasi di Kedah.

Siapakah tidak belas melihat Iman? Dia terpaksa berdiri lebih 8 jam sehari, menunggu sebilangan individu bersimpati lalu membeli produk dijualnya. Iman dihantar ke stesyen minyak oleh individu dipanggil 'ustaz'. 

Ustaz kemudian meninggalkan Iman di lokasi itu sendirian sehingga malam melebarkan sayapnya. Menjelang jam 12, Iman dijemput pulang menaiki kereta dan dibawa ke rumah transit PTA. Iman bukan satu-satunya mangsa diperhambakan, ratusan lagi remaja seusia dengannya terpaksa menempuh pengalaman menyeksakan itu. 
Iman tidak mampu membantah. Dia hanya menuruti kehendak pengurusan PTA kerana PTA berjanji kepada ayah dan ibu hidup susah untuk memberikan Iman pendidikan agama percuma. 

Iman sepatutnya menghafaz Al-Quran di Kedah tetapi kelasnya kosong kerana rakan lain juga senasib dengannya. Dikerah oleh pihak pengurusan PTA menjual produk keluaran jutawan juga BEKAS KETUA AJARAN SESAT, SM Amin di seluruh Malaysia.

"Kalau jel ini tidak dibeli, bagaimana? Apakah terjadi?," soal saya.

"Nanti ustaz marah," jawabnya dengan wajah kepenatan.

Iman takut tetapi tiada siapa mampu menghulurkan bantuan kepadanya. Iman bersendirian biarpun dikelilingi oleh ratusan pelanggan berkunjung ke stesyen minyak terbabit.

Apakah daya Iman untuk membebaskan dirinya dari belenggu perhambaan nyata di mata manusia? Dia tidak berdaya menyanggah suruhan individu kebal dari tindakan undang-undang. Iman tidak pernah mengenali Akta Kanak-Kanak 2001. 

Dia juga tidak pernah didedahkan dengan Akta Pemerdagangan Orang 2007. Iman didoktrinkan agar mematuhi arahan, mengutip derma kononnya untuk membiayai kos operasi PTA, tanpa sebarang bantahan.

Dijangka, RM15,000 dikutip oleh ratusan pelajar seperti Iman setiap hari di seluruh negara. Pelajar diperkudakan oleh PTA. Dalam tempoh sebulan, PTA dianggarkan meraih RM450,000. 

Poket seluar siapakah semakin kembung? Wang di akaun bank siapakah semakin bertambah? Iman sendiri tidak mampu menjawab soalan itu.
Sumber penuh : Mazidul Akmal

1 comment:

  1. kesiannya lahai.. budak2 sebegini jadi mangsa keadaan...mohon pihak berwajib ambil tindakan :)

    amal singgah sini... moga dimurahkan rezeki dengan blog ni... aamiiin...
    jemput singgah.. http://cikamal.com/

    ReplyDelete