Saturday, 4 January 2014

'Harussani, sila tanggalkan jubah mufti'

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan melalui kenyataan Ketua Pemuda hari ini secara jelas memberikan isyarat tidak bersetuju dengan kenyataan Harussani berkaitan "Bughah" dan "halal darah" peserta demonstrasi aman 31/12 lalu.

Kesungguhan itu ditunjukkan dengan ajakan debat atas tajuk itu dan secara jujur Harussani harus memberikan respon atas ajakan.

Mewakili Dewan Pemuda PAS Kawasan Kubang Kerian, saya panjangkan kekesalan atas 'fatwa songsang' dan 'terburu-buru' Harussani itu.

Untuk itu saya berpandangan Harussani harus melepaskan jubah mufti yang dipakai. Kesangsian terhadap fatwa yang seringkali ditimbulkan oleh Harussani sepatutnya dihentikan dengan perletakan jawatan.

Institusi Mufti adalah institusi mulia yang dihormati. Seseorang yang menjatuhkan kemuliaan dan kehormatan jawatan semulia ini harus melepaskannya.

Untuk apa lagi Harussani memakai jubah semulia itu jika masih beraksi seolah-olah tidak pernah mengenal "amanah ilmu" dan menjiwai keramat para mufti.

Fatwa-fatwa isu yang dikeluarkan menyalahi prinsip ilmu dan bagaimana rakyat seperti kami anak muda yang menantikan fatwa benar mampu menunjukkan rasa hormat kepada seorang mufti seperti ini.

Jika Harussani seperti pak cik Sani yang bercakap di kedai kopi, saya tidaklah sekali-kali merasa janggal dan kesal, tetapi beliau adalah seorang mufti. Untuk itulah Jubah Mufti itu harus ditanggalkan.

Sekian, terima kasih.

MUHAMMAD HAFIZ BIN MUSA
Ketua Pemuda PAS Kawasan Kubang Kerian
Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan

No comments:

Post a Comment