Monday, 27 January 2014

Gambar pelupusan bangkai ikan Paus Sperma di Uruguay

Pihak berkuasa Uruguay pada minggu lepas menemui bangkai ikan paus sperma berukuran 16 meter di pesisir pantai ibu kota. Biasanya ikan ini hidup di kawasan laut dalam.

Dengan menggunakan kren, pihak berkuasa memindahkan ikan itu dari perairan menuju ke pantai Carrasco, sebuah kota mewah di sebelah Montevideo untuk dilupuskan.

Bangkai pemangsa bergigi - Ikan paus sperma adalah yang terbesar bagi paus jenis bergigi dan haiwan bergigi terbesar di dunia.
Spesis yang jarang kita lihat - Ikan paus 16 meter (52.5 kaki)sepanjang ditemui terdampar di Pantai Carrasco, Uruguay.
Seberat 25 tan - Tentera Laut dan pegawai penyelamat menggunakan jenkaut untuk mengalihkan mamalia marin seberat sehingga 25 tan itu untuk ditanam di tapak pelupusan berhampiran.
Hanya tinggal bangkai - Orang ramai berpusu-pusu melihat ikan paus yang diangkat menggunakan tren walaupun bau busuk bangkai tersebut menusuk hidung.
Perjalanan terakhir - Bangkai ikan paus sperma yang terdampar di Pantai Carrasco ditanam di tapak pelupusan berhampiran Montevideo, Uruguay.
Lalu lintas di daerah sekitar sesak akibat penduduk setempat berpusu-pusu pergi melihat keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

"Saya tidak pernah lihat ikan paus sperma terdampar di sini, mereka berasal dari laut yang sangat dalam," kata Rodrigo Garcia, dari organisasi perlindungan ikan paus.

Pihak berkuasa diharapkan agar segera menyelidiki punca kematian ikan paut tersebut.

Garcia juga berkata bahawa ikan tersebut tidak menunjukkan adanya luka luaran yang jelas, dan seperti lumba-lumba mereka sangat sensitif terhadap suara.
Sumber : Astro Awani

No comments:

Post a Comment