Wednesday, 22 January 2014

Flat Pekeliling akhirnya dirobohkan

KUALA LUMPUR: Selepas lama terbiar Flat Tunku Abdul Rahman yang lebih dikenali Flat Pekeliling di Jalan Pekeliling, di sini mula dirobohkan oleh pihak pemaju Asie Sendirian Berhad, hari ini.

Nama sebenar adalah Perumahan Awam Tunku Abdul Rahman (TAR) mengambil sempena nama Perdana Menteri Malaysia yang pertama tetapi popular dengan nama Flat Pekeliling.

Lokasinya terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur berhampiran bulatan Pahang. Bagi sesetengah anak kota flat ini ada kenangan tersendiri.
Kerja meroboh lima blok flat itu dilakukan pada jam 12.40 tengahari tadi selepas jengkaut seberat 11 tan diangkat ke tingkat 17 salah satu bangunan berkenaan menggunakan kren seberat 300 tan.
JENGKAUT dan kren digunakan untuk kerja perobohan.
Kerja itu dijangka siap sepenuhnya menjelang November 2015. 

Bagi projek perobohan itu Asie Sendirian Berhad melantik Syarikat Chang Chern Demolition Specialist selepas mendapat kelulusan daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada Oktober lalu.
PEKERJA pembinaan menarik jentolak yang diangkat untuk kerja merobohkan blok G Flat Pekeliling.
Pegawai Keselamatan Pekerjaan Chang Chern Demolition Specialist, Dr C Sivakumar berkata, tempoh untuk merobohkan setiap blok flat itu mengambil masa kira-kira empat bulan.
Sumber : Harian Metro

No comments:

Post a Comment