Thursday, 26 December 2013

BN masih kebal akan terus menang jika buat PRU dalam masa terdekat

Iklim politik akan kekal sama jika pilihan raya diadakan dalam tempoh enam bulan daripada sekarang, menurut tinjauan terbaru Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel).

Kebanyakan 1,676 responden dalam tinjauan itu terbahagi sama banyak antara enggan mengulas, menyokong BN atau menyokong Pakatan Rakyat.
Seperti dijangka, majoriti Melayu masih simpati dengan BN dan majoriti Cina berikrar menyokong Pakatan Rakyat.

Umcedel menggunakan tempoh enam bulan dengan andaian tarif elektrik dan kenaikan lain akan dirasai orang ramai dalam tempoh itu, kata pengarahnya Dr Redzuan Othman dalam pembentangan di Universiti Malaya hari ini.

Seramai 32 peratus menyokong BN, 29 peratus menyokong Pakatan dan 32 peratus enggan mendedahkan pendirian politik, kebanyakan responden adalah kaum Melayu.
Sumber : malaysiakini

Baca lagi >>

Kerana malu pelajar IPTS saggup buang bayi melalui ruang udara tandas rumah

Di Melaka Seorang pelajar perempuan institusi pengajian tinggi swasta di Masjid Tanah di sini bertindak membuang bayi yang dilahirkannya awal hari ini ke luar tandas bagi mengelak dikesan ahli keluarganya.
   
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka,  Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata,  mayat bayi lelaki yang cukup sifat itu ditemui di luar tandas rumah ibu saudara pelajar berusia 18 tahun itu di Batang Tiga Tanjung Kling di sini, kira-kira 1.00 pagi.
Gambar hiasan
Beliau berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit yang bercuti di rumah ibu saudaranya itu masuk ke dalam tandas dan tidak keluar selepas hampir sejam sehingga menimbulkan kecurigaan.
"Makcik pelajar itu kemudian bertindak masuk ke dalam bilik air sebelum melihat banyak darah di lantai namun pelajar itu memaklumkan yang dia mengalami buasir," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
   
Raja Shahrom berkata, ibu saudara pelajar terbabit yang berusia 60 tahun kemudian bertindak membawanya ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan.

Raja Shahrom berkata, hasil pemeriksaan doktor mendapati pelajar terbabit mengalami pendarahan disebabkan melahirkan anak sebelum laporan polis dibuat pihak hospital terbabit kira-kira 12 tengah malam.
   
Beliau berkata, polis kemudian bertindak melakukan pemeriksaan di rumah itu sebelum menemui mayat bayi tersebut di luar tandas rumah berkenaan.
   
Katanya, siasatan awal polis mendapati bayi tersebut dipercayai dibuang melalui ruang udara di bahagian bumbung tandas selepas dilahirkan.
   
Mayat bayi berkenaan kemudian dihantar ke Hospital Melaka untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
   
"Kita sedang menyiasat sama ada bayi tersebut masih hidup atau tidak selepas dilahirkan dan pelajar terbabit akan ditahan bagi membantu siasatan sebaik menerima rawatan," katanya.  
Sumber : Bernama

Baca lagi >>