Wednesday, 25 December 2013

Penguat kuasa bermandi air kencing angkara Along

IPOH – Berang bunting dirampas penguat kuasa tempatan, sindiket along bertindak lebih berani dengan memasangnya bersama bungkusan air kencing yang disorokkan di belakang bunting terbabit.

Bungkusan itu bertujuan mengenakan anggota PBT yang merentap semasa menurunkan bunting-bunting dalam Op Cantas Khas Vulture (ah long).

Kejadian itu dialami Pembantu Penguatkuasa Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Firdaus Ahmad semasa menjalankan penguatkuasaan mengikut Undang-Undang Kecil Iklan 2010.

Menurutnya, lebih 10 kali dia terkena air kencing ketika melakukan tugas-tugas menurunkan bunting haram yang dipasang di pokok mahupun  tiang-tiang lampu sekitar bandar ini.
Maszely (dua, kiri) menunjukkan bunting yang telah diturunkan dalam Op Cantas Vulture (Ah long) bersama Penolong Pengarah (Penguatkuasa), Jabatan Perlesenan dan Penguatkuasaan MBI, Ahmad Zaiyadi Sudin (dua dari kanan).
“Kita tidak nampak bungkusan itu kerana ia tersorok di belakang bunting tetapi bila direntap, habis pakaian basah. Bau, jangan cakap la memang busuk. Saya terpaksa menukar pakaian sebelum meneruskan tugas,” katanya ketika ditemui dalam Op Cantas Khas Vulture (ah Long) bersama MBI di Pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersial di Sungai Senam di sini, semalam.

Dalam Op kira-kira jam 2.30 petang itu, sebanyak 1,500 bunting berjaya diturunkan melibatkan kawasan Ipoh, Batu Gajah, Hilir Perak, Taiping dan Manjung.

Ketua Jabatan Siasatan Komersial, Superintendan Maszely Minhad berkata, pihaknya akan mengenal pasti dalang-dalang yang terlibat memberi perkhidmatan pinjawan wang haram itu.

Menurutnya, hukuman berat sehingga dikenakan denda RM1 juta diberikan kepada sindiket yang memberi perkhidmatan setelah didapati bersalah mengikut Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951.

“kita akan pantau nombor telefon yang terdapat pada iklan-iklan kita akan hantar ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk kenal pasti dalang-dalang itu, buat risikan dan tangkapan sehingga didakwa.

“Individu yang menggantungkan iklan pinjaman wang haram itu juga akan turut diambil tindakan mengikut Seksyen 29AA akta yang sama yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda RM20,000 atau kedua-duanya sekali,” katanya.
Sumber : Sinar Harian

No comments:

Post a Comment