Sunday, 8 December 2013

Pengkhianat demokrasi Mesir menang individu paling berpengaruh tahun 2013

General Mesir Abdul Fattah al-Sisi, yang menggulingkan kerajaan pertama dipilih secara demokrasi di negara Arab yang paling ramai penduduk adalah pemenang undian orang ramai bagi 'TIME’s 2013 Person of the Year' iaitu individu paling berpengaruh di media bagi tahun 2013.
Sisi menerima 449,596 undi, atau 26.2 % daripada jumlah keseluruhan, menewaskan Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan, yang menerima 356,771 undi atau 20.8 %, dan bintang pop Amerika Miley Cyrus, yang menerima 279,300 undi atau 16.3 %.
Jumlah undi Sisi ini didorong oleh undi yang datang daripada negara Mesir sendiri yang menyumbang bilangan terbesar pengundi di TIME.com.

India dan Amerika Syarikat menyumbang bilangan kedua dan ketiga tertinggi pengundi. 

'TIME’s Person of the Year' secara muktamad akan dipilih oleh editor majalah itu dan akan diumumkan pada rabu, 11 Disember ini.

Sebagai sebahagian daripada perkongsian TIME dengan Twitter untuk menjadi Penganjur interaksi untuk 'Person of the Year', mereka telah membuka kepada pembaca untuk mengundi di media sosial Twitter menggunakan Poptip. Pengguna boleh mengundi dengan 'Tweeting' pilihan mereka dengan #TIMEPOY atau pada Time.com. Teknologi Poptip akan menganalisa keputusan dalam masa nyata.

Lebih daripada 1.3 juta undi telah dibuang di TIME.com dan hampir 560,000 yang lain berdaftar melalui Twitter. Jumlah keseluruhan adalah 1,928,130 undi.

Ada dakwaan yang mengatakan kemenangan Sisi melalui undian orang ramai adalah berikutan strategi pemerintah Kudeta di Mesir yang mengarahkan unit IT mereka membuat banyak akaun palsu untuk mengundi.

Kemenangan ini penting bagi As-Sisi dan kudeta bagi menaikkan reputasinya yang semakin merudum setiap hari dikalangan rakyat Mesir. Sekurang-kurangnya kemanangan ini dapat memberi persepsi positif Regim Sisi di mata penduduk dunia.
Sumber : Time.com

No comments:

Post a Comment