Saturday, 23 November 2013

Songlap duit derma satu dakwaan palsu kepada warga Palestin

Berita daripada Akhbar Harian Metro yang bertajuk ‘Tolong jangan bantu dia’ dan 'Pelesit Palestin' berkenaan seorang warga Palestin lelaki yang berkahwain dengan wanita tempatan telah salah guna wang derma adalah satu dakwaan palsu.
Laporan penuh Harian Metro (Klik untuk gambar lebih besar).
Segala tuduhan adalah tidak benar sama sekali dan perkara ini dinafikan sendiri oleh isteri warga Palestin itu. Laporan polis juga telah dibuat memandangkan kes ini mungkin berpunca daripada dengki dan khianat daripada pihak tertentu.
Di bawah ini adalah laporan polis yang telah dibuat (Klik untuk gambar lebih besar):
Sedikit latar belakang pasangan ini, Isteri bernama Shahrina Ahmad Sharkawi telah berkahwin dengan lelaki warga Palestin bernama Hassan di Gaza pada 5 Mac 2013.
Di Malaysia mereka memulakan perniagaan katering Nasi Maqlubah sambil mengumpulkan dana untuk rakyat Palestin di semenanjung Gaza.
Antara catatan menarik tentang 'Jihad Tidak Mudah, Penuh Ranjau dan Fitnah' daripada Puan Shahrina untuk dikongsikan bersama:
"Sesiapa yang menyerahkan dirinya kepada Allah (mematuhi perintah-Nya) sedang ia pula berusaha supaya baik amalannya, maka ia akan beroleh pahalanya di sisi Tuhannya dan tidaklah ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita..."(Surah Al-Baqarah 2:112)
Ini adalah jawapan kepada pertuduhan mengatakan Hasan melakukan kekerasan terhadap ibunya sendiri seperti yang dipaparkan dalam Harian Metro. Hasan juga bebas dari sebarang pertuduhan oleh pihak polis. Saya mohon, jangan salah tafsir masalah yang berlaku antara Hasan dan ibunya kerana ia adalah masalah dalaman, yang masih boleh dipulihkan. Saya kenal mama Hasan sejak di gaza, dia sedang dalam tekanan perasaan sejak 10 tahun lamanya iaitu sejak anak sulungnya dalam penjara. ditambah, kelmarin, genap setahun anak keduanya, mahmud syahid... Al-Fatihah.
Mama dalam stress, orang tengah dan wartawan ambik kesempatan gunakan mama burukkan Hasan... Entah apa la diterjemahkan dari apa kata-kata mama... Saya cabar Harian metro bagi saya dengar rakaman perbualan, saya sendiri akan terjemahkan sekali lagi... saya akan bacakan kat mama (jika kami dapat jumpa semula, apa yang ditulis dalam media.. mama pasti terkejut kerana dia bukan jenis pembohong, dia pasti terkejut bila baca catatan, selama 5 bulan kami balik Malaysia, tak pernah bagi apa-apa sumbangan... Dia sendiri tunjuk kat kami gambar dia serahkan dana kepada mangsa perang yang cacat annggota setelah terima duit yang kami kirim melalui Nadir Al-Nuri... kami tak pernah salahkan mama kerana saya kenal bagaimana dia, penyayang sangat orangnya..
Jadi, kita mungkin tak biasa dengan keadaan kehidupan orang Gaza yang membesar dalam suasana yang bukan macam kita. Lazim, orang sedia maklum orang Arab kasar tapi mereka juga lembut hatinya... Mama perlu bantuan dan sokongan untuk pulihkan tekanan emosinya, jadi, sepatutnya, beri dia peluang dan ruang untuk sejukkan hati dan berbaik dengan anaknya kembali... bukan sorok mereka dan bawa lari... rumah kami sentiasa terbuka untuk mereka, malah, berhabis Hasan belanja belikan pendingin hawa dan sediakan dua bilik khas sorang satu untuk mama dan adiknya.
Malah, punca salah faham pun kecik sangat. Saya kesal dengan tindakan orang yang bawa ke media dan wartawan yang sekarang, menghalang usaha saya untuk merawat mama, usahakan adik hasan masuk universiti, dan bantu Hasan jana dana dengan berniaga. Kami tak pernah minta sedekah dan derma, kami perah tenaga buat Maqlubah berniaga sini sana... tak nak beli tak apa... rugi la sebab orang kata, sedap sekali masakan chef Hasan Al Zahar dengan pelbagai menu Gaza...
Dan kami tak rugi apa-apa jika orang tak nak terus bersama kami bantu Gaza, tapi, bagaimana dengan penderitaan dan harapan mereka melalui kami? Saya tak kisah orang caci dan maki, Allah Maha Mengetahui...
Apa yang kalian inginkan? mama balik semula ke Gaza yang sedang diserang? akhbar anda laku keras atas fitnah dan berita yang sensasi? Tahniah... dan terima kasih kerana dengan fitnah ini, kami lebih banyak terima doa dari kawan-kawan... 
Itu yang lebih berharga daripada wang ringgit dan glamer... tak apa... Allah ada...
Lagi catatan menarik daripada beliau di Facebook:
Salam... kepada rakan-rakan yang tertanya-tanya apa hal dengan laporan Harian Metro, nanti saya buat karangan dan cerpennya ya.. tajuk, JIHAD TIDAK MUDAH.. terima kasih kepada rakan-rakan yang SMS, Call malah ada yang terserempak dengan saya dan Hasan Al Zahar di balai polis setelah Hasan disahkan bebas dari sebarang pertuduhan. Terima kasih Alwani Mohd Kasim, Min Saad kerana sanggup datang ke IPD kajang semata-mata untuk dapatkan kepastian. Sementara saya menulis hal yang sebenarnya, saya kongsi status kak Emy Aminah Norzifah Ismail... 
"KITA SAMA-SAMA TUNGGU PENERANGAN DARI CIK PUAN Shahrina Ahmad Sharkawi sendiri berkaitan lapuran di dalam Harian Metro...
Saya berbual telefon dengan beliau jam 6 petang tadi... INI di antara perisian perbualan kami yang boleh saya kongsikan.
Family dispute? Fitnah, dengki khianat dari pihak yang tidak bertanggung jawab yang memanipulasikan fakta... Logik kah Ibu Zahra, Mak Hasan kenal pejabat Harian Metro dan Balai Polis kalau tidak ada orang tempatan yang membawa beliau dan anaknya ke sana? Di mana Ibu Zahra tinggal sejak mereka balik dari Alor Setar? Siapa yang kenal mereka dua beranak? Siapa yang mendalangi temubual dengan Harian Metro... silalah kontak Tuan Amir Abd Hamid dan Tuan/Cik Puan Yusmizal Dolah Aling ... yang melaporkan berita ini.
INI adalah isu memburukkan usaha Shahrina berjihad untuk Palestine... sebelum berumah tangga dengan Hasan, Shahrina sudah ditemubual di dalam TV Al-Hijrah berkaitan "sumbangan limbs" untuk penduduk Palestine yang tercedera di sana. Misi sebagai Socio Photographer ke Gaza untuk apa? Adakah beliau buat semua ini semata-mata menunggu episode fitnah yang tersebar luas ke seluruh negara sebegini berlaku?
Kehadhiran ibu mertuanya yang tersedia traumatic, depressive, emotionally unstable, facing cultural shock, conflicting mode etc... telah memberi peluang keemasan kepada Cik Puan Shahrina untuk memberi kaunseling kepada beliau sepanjang mereka bersama. Berkaitan kaunseling, pernah sahabat se Universitinya (YM DrTengku Naufal Tengku Mansor memberi perakuan "Shahrina, the best councillor in USM"... only a few months back this message was relayed to me face to face by YM Tg. at one of the Seminars On Domestic Violence.
Regarding doubts beyond reasonable doubts that shook and trembled our vary minds and souls which was utterly shocking!!! The moneys contributed were sent to Gaza and she keeps all the transactions recorded. There was an occasion and it was at night, we helped to bank in some money into her account which was going to be transferred to Gaza the following day. That was the proceeds from Maqlubah that were delivered to Masjid Sh.Alam that night... 
I was personally trembled by the reports in the Harian Metro when one of her close friends sent the link to me... I was in PPAS the whole day today...
I am amazed at some people's high self esteem and capabilities in slandering and putting down people with good intentions. May Allah show these people some lights, shine upon them Nur Illahi, show them roads to Hidayah dan Taufik so that their deeds and professions earned them not only REDHA from Allah but also a place in Jannah. May Allah enlightens the burdens of Shahrina and her entire family. Award her with bountiful "gifts" so that she operates her business in The Land of Ambiya' particularly Gaza, soon. Aameen Ya Rabbil'alamiin...
Semoga dengan pencerahan ini segala fitnah dan tuduhan tidak lagi dilemparkan kepada beliau sekeluarga.

No comments:

Post a Comment