Thursday, 28 November 2013

Peruntukan RM1 bilion untuk sistem kecemasan canggih

PUTRAJAYA: Orang kurang upaya (OKU), khususnya berkaitan pendengaran dan pertuturan, kini boleh memanfaatkan teknologi telefon pintar untuk mendapatkan perkhidmatan kecemasan menerusi aplikasi 'SaveME 999'.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata sistem itu membolehkan OKU menghubungi pusat panggilan Malaysian Emergency Response Service (MERS 999) bagi mendapat bantuan kecemasan serta-merta.
Kerajaan membelanjakan hampir RM1 bilion ringgit bagi membangunkan MERS 999 termasuk sistem alternatif untuk OKU ini yang menghubungkan pengguna kepada lima agensi iaitu polis, bomba, Kementerian Kesihatan, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, katanya kepada pada sidang media, di sini Isnin.
Beliau sebelum itu melancarkan aplikasi SaveME 999 yang boleh dimuat turun secara percuma menerusi www.999.gov.my menggunakan telefon pintar dengan sistem operasi Android (versi 2.2 ke atas), iOS (versi 5 ke atas), BlackBerry (versi 6 dan 7) dan Windows (versi 7 dan 8).

Mengulas lanjut, Ahmad Shaberry berkata setakat ini sembilan negeri telah dilengkapi sistem MERS 999 manakala lima negeri lagi iaitu Perlis, Kedah, Perak, Kelantan dan Terengganu dijadual mempunyai sistem itu selewat-lewatnya tahun depan.

Ahmad Shabery berkata aplikasi itu adalah hasil kerjasama kementerian menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Telekom Malaysia Berhad (TM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Aplikasi serupa untuk golongan cacat penglihatan juga sedang diusahakan oleh TM, katanya.

Pada masa sama, beliau meminta OKU di negara ini mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mempermudah perkhidmatan kecemasan yang disalur menerusi SaveME 999.

Setakat Jun lepas, sebanyak 464,967 OKU berdaftar dengan JKM iaitu 42,909 OKU penglihatan; 55,517 OKU pendengaran; 153,918 OKU fizikal; 170,809 masalah pembelajaran; 2,725 OKU pertuturan; 16,998 (mental) dan lain-lain 22,091 orang.

Yang turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Azizah Mohd Dun, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Kamaruddin Siaraf serta Pengerusi TM Datuk Seri Dr Halim Shafie. 
Sumber : BERNAMA, mStar

No comments:

Post a Comment