Thursday, 28 November 2013

Gaji MB Selangor lebih rendah daripada gaji Ketua Menteri Sarawak

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mempertahankan kenaikan gaji beliau, anggota-anggota exco, speaker dan timbalan speaker yang dianggap masih rendah dan munasabah.
Beliau berkata kenaikan gaji antara 80 hingga 400 peratus itu dibuat selepas mengkaji pelbagai faktor, termasuk mengambil kira kenaikan yang diterima Adun serta anggota pentadbiran negeri Sarawak.

"Kita naikkan gaji di Selangor ini kerana tidak mahu wakil rakyat kita buat kerja luar untuk tampung perbelanjaan mereka.
"Saya juga berpendapat kenaikan ini munasabah sebab kita hendak servis kepada rakyat. Malah, kalau di sektor swasta, gaji seperti ini tidak tinggi.

Kita juga tidak boleh sorok pendapatan sebab kita setuju setiap harta dan pendapatan mesti diumumkan, biar rakyat tahu," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Dun Selangor di sini, hari ini.
    
Abdul Khalid turut menafikan kenaikan gajinya lebih tinggi daripada jumlah yang diterima Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
    
"Lebih baik semak betul angka ini... kalau semak boleh jadi (gaji) perdana menteri lebih tinggi. Gaji di Selangor dikira berdasarkan formula 75 peratus daripada kenaikan yang diterima di Sarawak.
    
"Sebagai contoh kalau gaji ketua menteri Sarawak RM39,000, gaji menteri besar di Selangor ialah RM29,000."
"Selain itu, kita sejak lima tahun lepas dapat kutip hutang yang sebelum ini gagal dikutip kira-kira RM500 juta. Dengan 10 peratus daripada hasil kutipan hutang ini, kita sudah dapat bayar gaji ini," katanya. 
Sumber : Sinar Harian

No comments:

Post a Comment