Thursday, 21 November 2013

Cepat Download sebelum Winamp ditutup pada 20 Disember 2013

Berakhirnya sebuah era di sini. AOL mengumumkan bahawa perkhidmatan muzik Winamp akan ditutup pada 20 Disember, 2013. Penutupan ini akan melibatkan juga laman web Winamp.com, perkhidmatan web yang berkaitan, dan juga pemain Winamp Media.
Sekian lama Winamp menjadi perisian utama untuk memainkan musik akhirnya terpaksa mengalah dengan kemajuan teknologi yang sangat cepat berkembang.

Ini adalah pengumuman yang dibuat daripada laman web mereka:
Winamp.com dan perkhidmatan web yang berkaitan tidak akan meneruskan operasi selepas 20 Disember 2013. Selain itu, pemain Winamp Media tidak lagi boleh didapati untuk dimuat turun. Sila muat turun versi terkini sebelum tarikh itu. Terima kasih kerana menyokong komuniti Winamp selama lebih 15 tahun.
Antara fakta yang menarik ialah Winamp telah wujud selama 15 tahun.

Dilancarkan pada tahun 1997 sebagai pemain media oleh dua orang pelajar kolej, Winamp mendapat populariti dengan trend yang semakin meningkat iaitu perkongsian fail MP3.

Tetapi persaingan daripada pemain baru seperti muzik dalam talian telah membuatkan perminataan semakin menurun dariapda pengguna. Syarikat induknya, Nullsoft, telah dibeli oleh AOL pada tahun 1999.

Sumber : TNW

No comments:

Post a comment